Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 13. ožujka 2013.

Dobivala sam prijetnje po život mene i moje djece! “NE PRIJAVLJUJ KORUPCIJU” dok država ne donese Zakon

Zenica, 12. i 13,03. 2013. 


Nakon moje nedavne najave napuštanja Antikorupcijske mreže ACCOUNT uslijedio je sastanak u Zenici sa Selvedinom Avdićem zamjenikom direktora programa ACCOUNT-a gdje sam bio u prilici čuti stav zašto su u Mrežu pozvane i vladine institucije i predstavnici lokalne samouprave a ne samo i isključivo nvo-i .
Dogovoreno je da je svako učešće na antikorupcijskim aktivnostima i nastojanjima važno i nama kao predstavnicima organizacija civilnog društva ali i predstavnicima ACCOUNTA.


Kao član Antikorupcijske mreže u BiH 12.03.2013. godine prisustvovao sam dijelu treninga koji je organizovan u okviru dvodnevnog treninga za watch dog timove. 

Naime, prisustvovao sam temi kojom se prisutnima donekle uspjelo odgovoriti na pitanja koja muče sve koji bi željeli prijaviti korupciju, primjere da li i kako prijaviti korupciju i šta dalje? 

Višnja Marilović
direktorica Udruženja
za zaštitu uzbunjivača u BiH

Prijaviti korupciju? Moral, hrabrost, lični integritet, zakonska obaveza, sistemski pristup,...? Ko su prijavljivači korupcije? Odluka i kako je donijeti. Pripreme (prikupljanje dokaza, upoznavanje se posljedicama, porodica, kolege, prijatelji...) Materijalni dokazi, svjedočenja. 

Osobe koje prijavljuju korupciju, izuzetno su važne za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela, ali i za prevenciju korupcije . Uzbunjivači u svijetu otkrivaju 40 posto korupcije, interna revizija 17 posto, eksterna revizija 3,9 posto a policija 1,3 posto.

Kao glavni prioritet istaknuta je potreba za obaveznom zaštitom onih koji prijave korupciju, odnosno donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača jer trenutno država nema sistem da vas zaštiti.

Uposlenici koji prijave korupciju najčešće su izloženi osveti poslodavca a kao jedan od primjera prezentovan je “slučaj Višnje Marilović” uposlenice KJP “Skenderija”.

Nakon što je prijavila korupciju u KJP “Skenderija”,Višnji Marilović uručen je otkaz. Radila je u ekonomsko-finansijskom sektoru ovog javnog preduzeća. Više puta upozoravala je nadležne, no, nakon što su se oglušili o njena upozorenja, dokumente je predala sarajevskom Tužilaštvu. Osim što je dobila otkaz, Višnji su u nekoliko navrata i prijetili.

„Dobivala sam prijetnje po život mene i moje djece – citiram 'da će me provozati u gepeku do Darive, da imam dvoje djece – da li želim da imam jedno'.

Kao zaključak dijela treninga koja se odnosi na dilemu da li prijaviti korupciju, između ostalog rečeno je “NE PRIJAVLJUJ KORUPCIJU” dok država ne donese Zakon kojim će zaštiti sve one koji se usude prijaviti korupciju.

Međutim, i to bi se uskoro moglo promijeniti, jer se veći broj parlamentaraca iz različitih bh. stranaka uključio u izradi Nacrta Zakona koji bi štitio uzbunjivače.

Zaštita uzbunjivača predviđena je i Akcionim planom iz Strategije za borbu protiv korupcije Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.
Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.