Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

utorak, 5. veljače 2013.

Mirno spavajte, općinari Zenice se bore protiv korupcije!

Prateći aktivnosti prve Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT siguran sam da ću biti prvi koji je napustio mrežu odmah po osnivanju.

Još za vrijeme moje prve posjete informativnoj sesiji ACCOUNT-a koja je održana u Zenici bilo je očigledno da je skup “zloupotrijebljen” za samopromociju pojedinaca u svrhu predizborne kampanje.


No, nakon današnjeg saznanja da je članici pristupila općina Zenica sa svojim predstavnikom Dževdanom Brajić, direktoricom Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica, mišljenja sam da će građani biti ohrabreni za konkretno djelovanje ali u suprotnom smislu.

Direktorica Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica, na sastanku u Sarajevu naglasila je da Općina radi upravo na prevenciji korupcije i da stoga daju punu podršku Acountu.

Gospođo ili gospođice Dževdana, da li je iko iz općinske administracije predstavio mehanizme koji se primenjuju u opštini Zenica i koji, između ostalog, sprečavaju korupciju u našoj lokalnoj samoupravi?

Ne znam na osnovu čega je Općina Zenica odabrana kao sredina najpogodnija za realizaciju projekta 'Gradovi bez korupcije – gradovi sa budućnošću', kojeg provodi Institut Svjetske banke i Fondacija za lokalni razvoj kada je i pticama na grani jasno da je ovo upravo suprotno “grad korupcije” i “grad bez budućnosti”.

Svim ostalim članicama svako dobro, mogu zamislit' kako ce bit' funkcionalna antikorupcijska mreža nakon uključivanja općinskih i kantonalnih kadrova, stručnjaka raznih profila... 


Ko zna, možda je u pitanju samo da su u "toku desavanja”.

Podsjećanja radi, video detalji sa informativne sesije ACCOUNT-a koja je održana u Zenici 13.09.2012. u sali PRIVREDNE KOMORE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA


Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi