Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 14. ožujka 2013.

Životinje to sebi nikada nebi dopustile!

K’o da je njemu potrebno da mu supruga bude direktor bolnice, k’o da nema dovoljno novca i eto tobože neka i ona doprinosi kućnom budžetu. Naprotiv, vijest je postavljena da nas nervira, da se skrene pažnja sa osnovnih problema, da nervira kolegu iz suprotnog tabora, da mu pokaže da može kad mu se hoće…. 


Baš kao i navodni problem sa neusvajanjem jedinstvenog matičnog broja, kao slučaj ckve u Fatinoj avliji, crkve nadomak Potočara i mnogih drugih sličnih dešavanja. Pitanja poput onog kako ćete se izjasniti na popisu stanovništva a zbog kojeg se vodi i kampanja “bitno je biti bošnjak” su izgleda daleko bitnija od toga kako živite. Dakle, bitno je biti bošnjak a kako živite, to je sasvim nebitno.

Bosanskohercegovačko društvo je bolesno društvo koje ne zna da je bolesno, kazao je danas u Mostaru predsjednik Društva psihologa u Federaciji BiH Ibrahim Prohić uoči početka Trećeg kongresa psihologa BiH s međunarodnim sudjelovanjem.

Na pitanje zašto je ocijenio bh. društvo bolesnim Prohić navodi kako za to postoje medicinski statistički podatci i da nenormalno stanje društva traje već više od 20 godina. Istaknuo je kako se ne može važećim psihološkim teorijama objasniti poremećaj u motivaciji.

"Poremećaj motiva podrazumijeva da je ono što je važno nevažno, a da je ono što je manje važno najvažnije”istakao je Prohić.

Koliko nam je važno to što nas od posljednjih Opštih izbora vuku za nos svakodnevnim smjenama parlamentarne većine, ministara ili direktora javnih preduzeća pokazali smo i pokazujemo svo vrijeme.

“Čovjek je u potpunosti izgubio inteligenciju prirode i time postao gluplji od životinja. Životinje to sebi nikada nebi dopustile, iako nemaju (ne)razvijen intelekt poput našeg, one sve što rade, rade na svoju dobrobit i društva u kojem žive”, misao dana biozdravlje.net.

Šta reći? Pametnom je i išaret dosta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.