srijeda, 29. prosinca 2021.

Adnan Džonlić: ako maknete koprenu patološke potrebe da se opravdavate nekome, hajmo malo o činjenicama


- Billboard oglasi osmišljeni su kako bi privukli pažnju osobe, ostavljajući čitatelju razmišljanje o oglasu nakon što su prošli pored njega. Jedan od njih, o kojem bruji Zenica jeste i onaj kod tržnog centra koji govori kako Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka. "Ako maknete koprenu patološke potrebe da se opravdavate nekome, hajmo malo o činjenicama", između ostalog kazao je Adnan Džonlić, lokalni novinar čiju objavu prenosim u cjelosti, bez ijedne izmjene. 


Cijelo popodne i večer se dušebrižnici i gomila naivnih "umjetnika" trudi poistovjetiti murale Mladiću, Praljku, Vulinu, Srbiji, idiotluk lokalnih vlasti u Bužimu s ovim bilbordom u Zenici. 
Obzirom da su na ovoj lokaciji već rentali prostor određeni NVO-i koji sebe predstavljaju "pravim tumačenjem islama", ne sumnjam da je ova budalaština njihovo "maslo" za novogodišnji "kolač" koji se podmeće Zenici. 
Fakat je potrebno četnikluk izjednačiti s ovim, reći, evo i u Zenici.... Dok pasaž koji vodi na centralnu plažu u centru centra jedinog primorskog bh. grada i danas bukvalno "krasi" direktna poruka BALIJE MARŠ IZ NEUMA, ova "poruka" je nekima fašizam, poruka protiv suživota i sl. 
Ako maknete koprenu patološke potrebe da se opravdavate nekome, hajmo malo o činjenicama. Većina pomenutih nabrojanih pojmova fakat nema ništa sa islamom, ALI NI SA DRUGIM VJERAMA, jer koliko znamo produkt su konzumerističkog društva. 
Vjera i tradicija nisu ni blizu, kako u islamu i bošnjaštvu, možda i više u katoličanstvu i i pravoslavlju... 
Osim što je autor slogana.. "za..bo i šefa i stanicu..." ne vidim da on time govori protiv onih koji tu tradiciju drukčije vide. Uostalom, mnogo bi svi mi bili drukčiji ljudi kad bis e držali vjere i tradicije, tad ovakve budale ne bi dobijale na značaju. a ni oni koji nam ih poturaju....... 
ONO ŠTO ME NERVIRA JESTE ŠTO ONI KOJI SVJESNO ILI NESVJESNO DIJELE OVU GLUPOST je da ćute ili ne govore da bukvalno ali bukvalno iza te prve fotografije je okićeni shopping centar, jelke, danas sam bio ori se Merry Christmass sa zvucnika u radnji s djecijim igrackama na cijem ulazu je jelka, a koja se nalazi otprilike par metara lijevo od banera.... 20 metara lijevo.... od tog banera je plakat za Jeggermeister... malo dalje Ožujsko... i sad treba da se neko pravda ili izvinjava za ovu glupost? 
Jelka, Djed Mraz i NG nisu tradicija islama ali ali ni ovakve poruke nisu tradicija Bosnjaka isto, niti je tradicija Bosnjaka u mnogo cemu podudarna sa osnovama islama...  
Davno, davno su nam poturali lazi da se u Zenici ne moze popiti pivo, jer jedan objekt ne sluzi pivo i alkohol...  
U objektima Centra iza tog bilborda u 100 posto ugostiteljskih objekata i prodavnica imas alkohol i sad neko treba da kaze da je to Zenica? I sad treba šta, da se polijemo alkoholom 31.12. uvečer da bi rekli - mi smo multikulturni?
Ovo sa plaćenog banera je stav neke grupe likova koji su periferija u mom gradu. 
Ono sa murala Mladiću i sličnim je stav VEĆINA KOJA DOBIJA IZBORE I ŽELI ODCJEPLJENJE od moje domovine. I kraj priče. 
Sad bi kao mi trebali da odemo snimiti sve jelke i sva kićenja u gradu, pravdati se nekome u drugom gradu gdje se crtaju mladići, praljci, vulini, možda onima što nasred glavne šetnice ka plaži imaju mural "balije, marš iz N..."  
Nevjerovatno je kako se svi utrkuju objaviti jedan od 250 bilborda u gradu, a ne i jelku na glavnom trgu.... Ništa lično prema onima koji su objavili, govorim o svim silnim "izvinjavam se nije moja Zenica" likovima... 
Po meni, ovi sektaši su u ravni likova koji dijele vjerske knjige po haustorima, zvone ljudima tvrdeći da se Mesija spustio u park i ostalim "sektašima...." dakle, periferija i tamo će ostati.
Najgore u svemu što će svi dijeliti ovo, a da vas pitam šta je osvanulo neki dan na zidu stadiona u Bijeljini, ako ste i čuli/pročitali, bićete dovoljno budale da to dvoje poistovjetite....  

1 komentar:

  1. novinar ucen covjek akademski gradjanin Adnan pa zar nije dosta upotrebe jezika mrznje,ima li i jedan clanak makar bio za prodaju vunenih carapa da ne promovisete govor mrznje ,za doticnog novinara Srbi ili cetnitluk je samo patoloska mrznja usmjerena na narode koji nisu pripadnici njegove vjere zato odjebi Adnane idi i pleti carape mozda ti je to novi poziv jer nisi realno novinar jer iz prilozenog ja nisam nista naucio sem da si,ma nisi nista

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...