subota, 6. srpnja 2019.

Nekoliko dobrih stvari koje je uradio gradonačelnik Kasumović

Sve češće čujemo da je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice potrošio 120 miliona, a da pri tome nije ništa uradio po čemu bi ga građani pamtili. Djelomično se slažem sa navedenom konstatacijom dijela građana i zato bi i građani trebali da se slože sa mnom, odnosno činjenicom koja govori da je nešto ipak uradio.

Gradonačelnik Kasumović za vrijeme mandata u kojem obnaša funkciju gradonačelnika Zenice zaustavio je islamizaciju ovog grada?! Ukinuo iftare na otvorenom, minber odlučivanje i stranačko zapošljavanje. Privatizov'o SDP, razbio SBB i Snagu Centra, oslabio SDA, ojačao ASDA.

 Osim što je u nadzorne odbore javnih ustanova i preduzeća postavio nekoliko nebošnjaka, u poslednje tri godine nije otvorena ni jedna nova džamija ili šehidska česma. Odvojio je "vjeru od politike" i kao tek postavljeni gradonačelnik odbio  poziv i nije prisustvovao otvorenju džamije na Bristu koju je izgradio privrednik iz Zenice u vrijeme prethodne vlasti.

Smjenio je rukovodstvo televizije Zenica koja je svojom uređivačkom politikom pratila navedene događaje i postavio novo koje prati približavanje europskoj uniji na način da sve što je radila prethodna vlast na čelu sa prethodnim gradonačelnikom nije dobro, a sve što radi nova sa novim gradonačelnikom, predobro je. Prema raspoloživim informacijama te informativne kuće obnavljaju se škole, infrastruktura i javne ustanove.
Navest ću samo jedan primjer mještana sela Pepelari.
Ljudi više ne moraju prelaziti 12 kilometara makadama da bi došli do prvog kilometra asflata u selu. Trenutno prelaze samo 11 kilometara makadama....
Dakle, nije istina da nije ništa uradio. Osim gore navedenog, Kasumović je građane Zenice oslobodio straha tako da je održano i okupljanje gradjana u znak podrške prvoj gay paradi koja bi trebala biti održana u Sarajevu početkom septembra mjeseca. Dakle, zahvaljujući gradonačelniku svijest se mijenja i sve manje se priča o prošlosti, a više o budućnosti.  Kada bi SDA političari kao Fuad razmišljali o budućnosti ko bi nam onda pričao o prošlosti? Od momenta dolaska Kasumovića na čelo grada ni "Marš mira" u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, koje je, koliko se sjećam, predvodio urednik informativnog programa rtv Ze, više ne polazi ispred zgrade gradske administracije. Osim članova SDA niko više nije zainteresovan za događaje iz devedesetih.... Doduše, umjesto veličanja obilježavanja značajnih datuma iz perioda obrambeno oslobodilačkog rata zahvaljujući Kasumoviću veličamo Studengrad i obilježavanje Nove godine na otvorenom. Prema ocjenama ljevice nekadašnji desničar Kasumović je po mjeri evropskih političara i posao obavlja odlično. Što se tiče sporta, zaustavljanje daljeg propadanja nogometnog kluba Čelik je vrlo dobra stvar koju je uradio gradonačelnik Kasumović. On je za vrlo kratko vrijeme državnim novcem pokrenuo privatni klub i amnestirao sve direktore ovog kluba od odgovornosti, pa i one u kojem je kao direktor za samo godinu dana napravio i prvi milionski dug. Do završetka mandata isplatit će u ime privatnog kluba sve te milionske dugove, a da budžet grada neće značajno oštetit niti će građani zbog toga negodovati. Priznat ćete, to ne može svatko i zato mu treba skinuti kapu. S toga, priče o 120 miliona koji mu se stavljaju na teret da ih je potrošio a nije uradio ništa nisu argumentovane. Uradio je, itekako uradio. I mladim učenicima je neki dan dao po 100 maraka i knjigu i kazao ako odu iz ovog grada da pričaju lijepu priču o njemu. O Gradu, podrazumijeva se!
I da, na kraju, kako to “prema svom izboru” kazuju na režimskoj TVZE postavio je cvijeće na mostove koje su gradili i obnovili oni koji prema tvrdnjama samoprozvanog kralja “nisu ništa uradili”.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...