ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

Kome smeta osmanlijski top u Zenici?

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore u jednom članku na mom blogu spominjale su se "tri struje" od kojih svaka vuče na svoju stranu: prva sa karakternim crtama od isključivo viđenja samo svoga naroda, pa ako treba žrtvovati i državu, njeno međunarodno priznanje i granice.
Druga, djece "Mladih muslimana", kojih isključivo interesuje "Begovat", sa feudalnim uređenjem, i treća, kriminalna opcija, koju ne interesuje ni država, ni narod, ni begovat i koja egzistira poput gladnog krokodila, koji ždere sve oko sebe, pa bilo da je drvo, kamen, kanta ili bilo što?
U stvari, konkretno pitanje za odabrane političke kandidate glasilo je: da li pripadaju nekoj od ove tri ili postoji možda i četvrta za koju još nismo čuli.
Promatrano iz sadašnje perspektive, gore nabrojano ne pripada maksuz ni jednoj političkoj opciji. Generalno gledano, u pitanju su struje u društvu. Svaka od njih tri ima svoje istinske sljedbenike, intelektualce, biznismene i njihove pokorne sluge koji su ubjeđeni da to tako treba. Ljudi koji su ranije shvatili da je zaista tako napustili su svoja ognjišta u potrazi za pravednijim ili drugačijim društvom a oni koji tek shvataju danas stoje po ovako kišnom i snježnom nevremenu ispred stranih ambasada. Neće nestabilnu državu, neće feudalno društvo, neće begovat, neće kriminalne krokodile, i niko im ne zamjeri.
Osmanlija, kriminala, krokodlila i kameleona neće nestati. Promjene možete i sanjati a kad se "probudite", i bez cvijeća na zeničkim mostovima, primjetit ćete da su kozmetičke. Struje će i dalje postojati i vući svaka na svoju stranu, s topom ili bez njega. Kome smeta osmanlijski top u Zenici? Pored gore nabrojanog, nikom. Stavljen je u naslov da privuče pažnju čitaoca i ujedno ispita da li ga čita do kraja  😊

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...