petak, 10. svibnja 2019.

Ko će preuzeti zasluge za spas JP Zenicatrans?

Direktor Javnog preduzeća Zenicatrans uspio je bez uplitanja politike dogovoriti sa Poreznom upravom uredom u Zenici privremenu deblakadu računa od 10.05.2019.godine.

"Privremena mjera će trajati do okončanja sjednice Gradskog vijeća i konačnog iznalaženja rješenja za Zenicatrans. Ova privremena deblokada računa podrazumijeva ograničeno poslovanje tokom kojeg će preduzeće moći nabavljati gorivo, plaćati račune, ali ono što je najbitnije i isplatiti martovsku platu uposlenicima", javlja rtv Zenica.

Šta poslije sjednice? Ako preduzeće nastavi poslovanje znači da je neko platio dug prema Poreznoj upravi. Ako nije predviđeno budžetom, kako sam ranije pisao u jednom saopstenju za javnost i pozivao vijećnike da predlože kao inicijativu a koju su vješto ignorirali (milion Zenicatransu, milion za uvezivanje staža radnicima bivšeg Komrada), iz kojih sredstava? Budžetom nisu htjeli predvidjeti pomoć ovom preduzeću niti uvezati staž radnicima bivšeg Komrada.
Vratimo se na trenutak naslovu članka. Ko će preuzeti zasluge za spas JP Zenicatrans?
Obzirom na trenutni sastav Gradskog vijeća podrazumijevat će se da je SDA spasila preduzeće. Međutim, od koga?

Ko će preuzeti "zasluge" za spas a ko odgovornost? Pitanja na koja će se morati dati odgovori tokom zasjedanja eventualne tematske sjednice vijeća koju su tokom jučerašnjeg dana na sastanku sa menadžmentom i sindikatom preduzeća predlagali i predstavnici političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Zenica. Tokom jučerašnjeg dana sjatili su se kao lešinari isti oni vijećnici koji su prethodne godine odbili Izvještaj o poslovanju ovog preduzeća bez adekvatnih zaključaka.

Po svoj prilici uskoro slijedi još jedan veliki cirkus i traženje jeftinih političkih poena na račun radnika JP Zenicatrans.

Podsjećam, još 2013. i 2015.godine upozoravao sam na ono što će se desiti 2019. godine da bi danas neki od mojih najžešćih kritičara (protivnika) citirali članak sa bloga 32.vijećnik. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Vezani tekst: http://tridesetdrugivijecnik.blogspot.com/2015/01/nove-autobuse-vrijedne-22-milijuna.html?m=1



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...