nedjelja, 3. ožujka 2019.

,Lažeš Nijaze"...


Piše: Ibrahim Emić

Od bajnih analitičara koji krajem prošle i početkom ove godine, a kojih se izrodilo kao gljiva poslije kiše, možemo često čuti, -Ovo me podsjeća na devedesete godine minulog vijeka. Bez imalo analize, često da su i mlađi od navedenih godina da bi se uopšte mogli sjećati tih ,,devedesetih", analitičari iznose dnevne analize na osnovu tekstova koji se mogu pročitati u printanim listovima i elektronskim medijima naše regije, ne upoređujući da li su im prethodne analize ,,prošle izborni prag", to jest da li su se one obistinile. Često nisu a i kako bi, kada su to naručene analize iz kuhinja suprotnog tabora vodećih ljudi partija koje nisu ni postojale a kamoli djelovale tih devedesetih godina koje se u sadašnjem vremenu spominju plašeći ovaj napaćeni narod njihovom reprizom. Istina postojala je jedna partija koja se na samom početku devedesetih raspala da bi pravnim slijedom bila osnovana ista sa istim ljudima i vjerovatno istim programom koji nije bio baš prilagođen datom vremenu. Krenimo redom, ali ne analizirajući to vrijeme, nego iznoseći ono doživljeno, ono viđeno na ovom našem malom prostoru kakva je Bosna, a pogotovo Zenica koja je dugo bila sinonim jednog velikog pretvorenog u malo.
Godina izbora 1990. bila je godina promovisanja partija - stranaka koje su bile u povojima , naravno osim SK BiH. ,,Lažeš Nijaze", čuo se glas srednjovječnog čovjeka na sjevernoj strani stadiona Bilino polje, u vrijeme predizborne aktivnosti stranaka pa tako i SK BiH. Bina je bila smještena na sjevernoj strani, a svuda okolo su bili građani Zenice, ne samo pristalica SDP, što će se na izborima pokazati, nego i pristalica SDA stranke i ostalih stranaka koje su se u međuvremenu formirale. Gosti na tribini poznate estradne zvijezde, među njima i Hanka Paldum, kao u to vrijeme i Zabranjeno pušenje sa Neletom Karajlićem na čelu. Perfomans koji je izveo Nele pokazao je daljnja dešavanja u BiH pa i u Zenici. Obučeni u dresove šutirali su loptu sve do svečane bine pokazujući kako će se ubrzo ,,šutirati BiH", i dovesti do brzog djelovanja ,,dresova" odnosno ,,reprezentacija" na što se visoki državnici i danas prozivaju. Ono ,,Lažeš Nijaze" ostalo je nekako u sjećanju mnogih, ali su važni akteri, tada na bini i mladi, junoši, kakvi su se i danas pojavili na sceni SDP-a , to brzo zaboravili. Na izborima su doživjeli krah, da bi taj isti Nijaz osnovao 1991.g. SDP koji se nije isticao na političkoj sceni sve do 1996.g.
Šta su radili sve to vrijeme između? Pa zauzeli su prostore Komiteta, prostorije izdali advokatima a suterene ugostiteljima gdje se mogla i muzika uživo slušati i kušati specijalitete iz kuhinje u čijim se prostorima čuvala arhiva SK BiH.
A danas? Pojaviše se novi Junoši, Zlatko kojemu je bilo milije da hoda po svijetu kao ministar a ne da vodi Državu nestade sa političke scene, njegov uticaj splasnu, junoša pusti bradu, jer rokerski je to, počne da svira rokenrol ali onaj ,,šumadijski". Druga dva rokera prihvatiše se bas gitare i bubnjeva i pođoše pod dirigentskom palicom vođe grupe iz provincije, dogokosog i sa minđušom u ušima, da sviraju muziku kakva njima odgovara pri tome nesvjesno prizivajući Neleta da istrči na teren sa onim svojim futbalom i onom svojom reprezentacijom i da počnu se igrati na našim terenima baš kao što se i Čarli Čaplin igrao sa onim balonom na kojemu  se ocrtavala karta svijeta. A Nijaz? Nijaz nije lagao, znao je dobro šta slijedi poslije njega i kakvi će ,,junoši" zauzeti njegovo mjesto...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...