petak, 1. ožujka 2019.

Ovo se Komšiću neće svidjeti


Ulazimo u peti mjesec od završetka izbora i još uvijek nismo sposobni odlučiti s kim ćemo a skim nećemo. Kao u onoj jednoj sceni naše domaće kinematigrafije kada je lik doveo kravu da je oplodi bik kod svoje komšinice udovice.  Nakon što su vidjeli da bik samo trčkara oko krave i da od oplodnje nema ništa gledajući jedno u drugo s požudom prozborili su: neće on, neće ona, neće on, neće ona". Ovoga jutra, za čitaoce bloga 32.vijecnik naš sugrađanin Ibrahim napisao je nekoliko rečenica.

Ibrahim Emić: Malo o informisanju...informiranju...

,,Ma hajte molim Vas", ,,Dalje prste od Bosne", ili slične poštapalice, jedne prije izbora a jedne tokom svih njegovih intervjua, imaju itekako značenje kako u cjelini tako i u samoj riječi. Kao običan, prosječan građanin, istina van prosjeka u godinama, slobodan sam da izrazim moje mišljenje o takvoj vrsti političara. Dobro Pamtim stari kov političara koji su se pridržavali ,,demokratskog centralizma" u stopostotnoj mjeri jer im je tada to nalagao sam Statut njihove partije ne dajući im ni jedan procenat odstupanja ni prema centru ni prema desno, nisu mogli ,,furati sredinom", a njihovo skretanje se itekako kažnjavalo. Mogao si brzo ostati bez posla, bez stana, pogotovo ako je on kadrovski, a sve u službi partije.
 Nego da se vratimo na početak teksta. Povod da ovo napišem su dvije jučerašnje emisije na dvije različite televizije sa istim akterom ali sa različitim voditeljicama. Dvije televizije, dvije voditeljice i ,,hajte molim Vas". Pitanja malo različita a odgovori potpuno isti, odgovori koji podsjećaju na odgovore jednog TV kviza u kojima učesnici odgovaraju sa ,,da"ili ,,ne" ili na pitanja,  ,,a", ,,b", ,,c" i ,,d" , pod kojima su odgovori već pripremljeni. Kada voditeljica kviza upita učesnika, -Kako je znao tačan odgovor?, ovaj odgovori ne samo ,,ma hajte molim Vas", nego, -Pojma nemam, ja to samo onako, pogodio.
Meni se čini da to nije više Kviz znanja nego Kviz pogađanja. Izgleda da je danak kladionica uzeo i ono malo znanja i sve sveo na jedan, nula, dva. Tako i u ove dvije pomenute emisije sa navedenim akterima. Na Kvizu znanja učesnici barem ne žure, ali u ove dvije emisije učesnik konstantno najavljuje svoju žurbu ka drugim mjestima na kojima će vjerovatno ponavljati iste ove riječi i rečenice kao u ovim emisijama.
Naime, kako je najavljivano", jučer je trebao biti dan ,,D" za izjašnjavanje tri stranke, partije, udruženja ili šta su već to samo oni znaju, partije koji su vratili ,,demokratski centralizam" ali samo kad im je on za javnost potreban, misleći pri tome da će ,,široke narodne mase" to konzumirat kao nešto principijelno, kao nešto što će nas odvesti ka ,,sjaju Holivuda" a ne ka bijedi tog istog Holivuda, odnosno našoj svakodnevici. Njihovo ono otrcano ,,švedski stol" prelazi u besmislenost, negaciju koju oni svojim postupcima dovode u sumnju običnog građanina, birača, da se zapita rizikuju li oni upravo da se taj ,,švedski stol" prevrne i sa njega se sve istrese na pod zato što su upravo oni odsjekli četvrtu nogu tog ,,stola".
-Dogovor bio da pijemo kafu, petnaest minuta trajala ,,kafa", uporno ponavlja na obje televizije i sam svjestan da za petnaest minuta teško da se može naručiti, popiti i platiti ta kafa.
Isti odgovori u sat razlike na identična pitanja svodi se na onu staru narodnu izreku kada su jarani pitali momka dokle je stigao sa djevojkom a on im odgovorio: -Stali smo u dvije riječi, ja hoću a ona neće"! Te dvije riječi mogle su se izreći i mnogo brže a ne u polusatnim emisijama koliko su i trajale prijenosi na ove dvije televizije.
Ovo sve me podsjetilo na 1992.godinu kada su bili izbori u Americi i kada smo željno očekivali da pobijedi Bil Klinton koji je kao Predsjednički kandidat mnogo obećavao nama u Bosni i Hercegovini, i zaista Bil Klinton i pobjedi ali ubrzo u narodu dobi novo ime , Bil il' NeBil, pri tome misleći na njegovu neodlučnost prema Bosni nakon njegove pobjede za koju smo navijali. I danas nam je (petak ujutro) Bil il' NeBil, ili ,,ma hajte molim Vas"!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...