utorak, 16. listopada 2018.

Koji kandidati bi ušli u Skupštinu Zeničko dobojskog kantona da nije cenzusa od 20%

Za Skupštinu Zeničko dobojskog kantona na proteklim izborima građani su birali 35 zastupnika.
Prema preliminarnim rezultatima SDA bi trebala imati 11, SDP 6 zastupnika, Nezavisni blok  5, SBB, HDZ i DF po tri zastupnika, A SDA i Stranka za Bosnu i Hercegovinu po 2 zastupnika i Naša stranka  jednog zastupnika.

Po pravilu cenzusa od 20 posto, koji znači da mandat dobija onaj poslanik koji je bolje postavljen na stranačkoj listi bez obzira što ima manje glasova od kandidata koji je “niže” na listi, a čiji ukupan broj glasova nije barem petina od ukupnog broja glasova koje je osvojila stranka izdvojit ću nekoliko imena koji su osvojili mandate ali neće ući u skupštinu kantona.

U Skupštinu Zeničko dobojskog kantona iz redova Stranke demokratske akcije kandidati Hodžić Faruk i Ismić Amir  osvojili su preko 5.ooo glasova ali zbog cenzusa od 20 % neće ući u skupštinske klupe. Ući će poslanici koji su bolje postavljeni na stranačkoj listi bez obzira što imaju manje glasova.

Iz SDP-a u skupštinske klupe neće ući Buljubašić Amil i Piljug Anes. Buljubašić je osvojio preko 3.482 glasa dok su Mladen Simić i Maida Tanović daleko manje ali zbog bolje plasirane pozicije na listi u skupštinske klupe ući će Mladen i Maida.

Iz Nezavisnog bloka moralni pobjednici su  Kenan Uzunović sa osvojena 3.726 glasa i Koluh Anhel sa osvojenim 2.337 glasa. Umjesto njih u skupštinske klupe ući će Omer Škaljo sa 3.171 glas i Amela Granić sa 2.145 glasova zbog bolje pozicije na listi koje im je obezbjedila stranka.

Kod ostalih stranaka radi se uglavnom o direktnim mandatima izuzev HDZ-a gdje bi moralni pobjednik mogao biti Kajić Andrej sa skoro 1.500 glasova više od drugoplasirane Dugonjić Vedrane.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...