četvrtak, 18. listopada 2018.

Hadžija Dino ZA ili PROTIV Busuladžića?

"Predsjednik Naroda i pravde zatražio od predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića da se ova tema ostavi za drugi dio mandata", piše Hajat.ba

Ne prestaju najave i nastojanja da se u Kantonu Sarajevu, nakon održanih izbora, a što prije, čim rezultati glasanja budu zvanični, formira koalicija koja bi činila vlast. Bez SDA. Već je u tom pravcu najavljen prvi sastanak.
Domaćin je Naša stranka. Pozvani su SDP i DF. Zanimljivo, tek naknadno bi se u pregovore trebale uključiti stranka Narod i pravda Elmedina Konakovića i Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića.
Prema informacijama do kojih je došao portal hayat.ba, iz izvora Naše stranke i stranke Narod i pravda, kamen spoticanja koalicije u nastajanju jeste sektor obrazovanja.
Naime, Naša stranka kao uvjet budućim partnerima je, vrlo transparentno, dala do znanja da, između ostalog, želi Ministarstvo obrazovanja i podršku za provođenje promjena u ovoj oblasti. Promjene se tiču nastavnih planova, unutar njih i moguće ukidanje vjeronauke, što predstavlja kost u grlu nekim potencijalnim partnerima buduće vlasti.
S druge strane, ispitivanje volje i odlučnosti da se uđe u najavljivane promjene vjerovatno će se, kažu naši izvori, desiti na pitanju naziva osnovne škole u Dobroševićima "Mustafa Busuladžić".
NEKO ĆE MORATI "POVITI KIČMU"
Podsjećamo, u oktobru 2016. godine Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom je OŠ "Dobroševići" preimenovana u OŠ "Mustafa Busuladžić". Nakon toga uslijedila je inicijativa SDP-a, DF-a i Naše stranke da se ova odluka stavi izvan snage.
Ova inicijativa nije dobila potrebnu podršku, a među onima koji su bili protiv su i aktuelni članovi stranke Narod i pravda, kao i sam predsjednik ove stranke Elmedin Konaković. Stoga je vrlo izvjesno da bi ova situacija i kod pregovora o principima rada buduće koalicije, koju bi činile stranke i pojedinci suprotnih svjetonazora i stavova o određenim ličnostima, u ovom slučaju o Mustafi Busuladžiću, mogla biti nepremostivi kamen spoticanja.
Kako u prvim koracima eventualnog budućeg zajedničkog rada ne bi bili obasuti kritikama radi promjene principa i stavova, nezvanično saznajemo da je predsjednik Naroda i pravde zatražio od predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića da se ova tema ostavi za drugi dio mandata. S druge strane, iz Naše stranke insistiraju da među prvim akcijama eventualne nove vlasti bude upravo stavljanje izvan snage Odluke iz 2016. godine.
To bi, navode, morao biti test koji daje jasne znakove o provođenju ostalih promjena na kojima će se insistirati. Ustraju li obje strane u svojim nastojanjima, najavljene koalicije ili neće biti ili će ona, uprkos suprotnim tvrdnjama, biti matematička uz "povijanja kičmi" određenih osoba i stranaka.
Ali to nije jedini problem koji muči stranke koje žele biti nova vlast u Kantonu Sarajevo. Ni odnosi između SDP-a, Naše stranke i DF-a nisu na zavidnom nivou. SDP i Naša stranka od ranije imaju nekoliko dogovora, potpisanih sporazuma i dokumenata koji nisu ispoštovani.
A "tikva je pukla" i pokazali su se različitim pravci i interesi ovih političkih subjekata nakon bezuspješnih nastojanja da na Opće izbore izađu zajednički. Ipak, ove se razlike pokušavaju staviti u drugi plan, kao i u slučaju onih s NiP-om i NLB-om, kako bi se matematički napravila većina koja će iz buduće vlasti isključiti SDA. Ali to možda neće ići glatko na relaciji NS i DF.
Prisjetimo se, prošle godine je Našu stranku napustio jedan od njenih najistaknutijih članova i njen jedini izabrani predstavnik u Parlamentu Federacije Denis Gratz.
Kako je naknadno objasnio, odstupio je iz svih stranačkih organa zbog neslaganja s vrhom stranke, odnosno s Predragom Kojovićem i Sabinom Ćudić. Njihovom sukobljavanju prethodila je izjava koju je za neke medije dao Gratz. Preciznije, bio je upitan šta misli o Željku Komšiću i Draganu Čović. Prvog je pohvalio, nazvao ga pa triotom, borcem za državu, a o drugom nije imao riječi hvale.
I upravo zbog onoga što je rekao o novoizabranom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedniku DF-a, završio je na Sudu časti Naše stranke, a zatim i dobio kaznu zbog nanošenja štete ugledu stranke.
- Naša stranka me poslala na Sud časti i kaznila me zbog nanošenja štete i ugleda. Onda se osjećate glupo jer ste u liberalnoj stranci koja kažnjava neistomišljenike. Kao radikalno poređenje uzet ću SDA, gdje godinama imate otvorene sukobljene stavove pa ljude ne odvode na sudove časti - izjavio je tada Gratz. Upitao se tada i "je li politika za Našu stranku postala dio kolotečine i biznisa ili smo zaista tu još da mijenjamo našu zemlju."
U kakvoj je trenutno kolotečini Naša stranka mogli bismo saznati u narednih desetak dana. Ali je jednako važno i saznati hoće li iz DF-a pristati na saradnju sa strankom koja svoje članove šalje na Sud časti zbog pozitivnog mišljenja o njenom predsjedniku Željku Komšiću?! Dakle, mnogo je sukoba, pa i netrpeljivosti, između stranaka koje, kako objavljuju, žele formirati programsku koaliciju u Kantonu Sarajevo.
Ukoliko se ona desi, koalicija između ovih stranaka, a na osnovu svega iznesenog, bit će baš ono što ponavljaju da nije – matematička koalicija. Svojevremeno je Kojović izjavio kako je glavna zamjerka tadašnjem premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću to što je svojom rječitošću štitio loš rad svojih pojedinih ministara. Upravo se sada nade polažu baš u tu rječitost kojom bi se premostile i opravdale nepremostive razlike i sukobi između pobrojanih stranaka i pojedinaca.
Ako to i bude moguće, pitanje je koliko će potrajati.
(Hayat/Foto: Arhiva)

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...