nedjelja, 25. prosinca 2016.

U Zenici hitne mjere zbog aerozagađenja!?

ZENICA: S ciljem smanjenja aerozagađenja Sužba za inspekcijske poslove Grada Zenica izdala je saopćenje za javnost u kojem poziva velike zagađivače i građane Zenice da poduzmu hitne mjere.

Ovim putem apelujemo na sve veće zagađivače (Arcelor-Mittal, Kantonalna bolnica, Spalionica otpada, Kamenolom...) da svoju proizvodnju smanje na minimum, a sve one koji se ogluše obavještavamo da ćemo poduzeti sve zakonom predviđene mjere za sankcionisanje. Građane Zenice molimo ako su u mogućnosti da za svoja kućna ložišta upotrebljavaju kvalitetno bukovo drvo, a ukoliko nisu da koriste električne grijalice. Socijalno ugroženim kategorijama zbog eventualno nastalih finansijskih neprilika Grad Zenica će subvencionirati povećane račune za električnu energiju za mjesec decembar 2016.godine.

Na javnim površinama, privatnim posjedima i obalama rijeka Izričito se zabranjuje spaljivanje čvrstog otpada- smeća, guma, plastike, starog ulja i drugih neprimjerenih predmeta. Obavještvamo građane koji uoče da bilo ko ostavlja razni otpad koji se može zapaliti da odmah obvijeste inspekciju ili policiju kako bi se identifikovalo to lice.

Grad Zenica neće kao Sarajlije uvoditi dodatne mjere vozačima automobila zabranu kretanja motornim vozilima tipa par-nepar zbog praznika: (katolički Božić, Nova godina i pravoslavni Božić) jer ima razumijevanja prema ova dva konstitutivna naroda.

Naravno, nije ovo njihovo saopćenje, ovo je jedan od primjera kakvo bi ono moglo izgledati, saopćenje koje je napisao 32. vijećnik.

Saopštenje za javnost Službe za inspekcijske poslove koje je potpisao pomoćnik gradonačelnika koje je po meni bezveze izgleda ovako:

˝ Zbog povećanog spaljivanja čvrstog goriva, smeća, guma, plastike, starog ulja i drugih neprimjerenih predmeta, kao i zbog stabilnih vremenskih prilika povećano je aerozagađenja u našem gradu.

Uočeno je da se na javnim površinama, privatnim posjedima i obalama rijeke vrši paljenje otpada što uzrokuje ionako visok stepen zagađenja zraka. Obavještvamo građane koji uoče da bilo ko ostavlja razni otpad koji se može zapaliti da odmah obvijeste inspekciju ili policiju kako bi se identifikovalo to lice.

Napominjemo da je paljenje otpada kažnjivo i da predstavlja prekršaj po Odluci o komunalnom redu a može biti i krivično djelo propisano krivičnim zakonom F BiH.

Također molimo građane da ne vrše spaljivanja otpada u svrhu zagrijavanja kuća, poslovnih prostora i drugo jer je također uočeno da se u kućnim pećima spaljuje razno smeće (guma, plastika, staro ulje i dr.). Molimo građane da što više koriste energente za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora koji ne zagađuju okolinu.

Molimo građane da nam dostave podatke o eventualnim počiniocima navedenog prekršaja ili krivičnog djela, pa time pomognu smanjenju aerozagađenja.

Služba za inspekcijske poslove                                                                           

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...