utorak, 13. rujna 2016.

„Ko nas šiša u Begovom Hanu!“. Saznajte kuda ide novac poreskih obveznika?!

Nisam Svetlana Cenić, dugogodišnji ekonomski stručnjak za pitanja javnih finansija da bih mogao precizno odgovoriti na sva Vaša pitanja, kuda ide vaš novac i da li se toši zakonski ili ne, ali zato jesam bio učesnik u organizaciji jedne Javne tribine u Zenici koju je organizovala Fondacija CPI - Centar za zastupanje građanskih interesa pod naslovom „Ko nas šiša“. S toga ću u ovom kratkom tekstu prikazati mještanima Begovog Hana kako postaviti pitanja kuda ide njihov novac.

CIPS-ova lična karta mi je izdata u Zenici i ne tiče me se, možda nisam dobro ni upućen ali eto ako ima neko iz Begovog Hana da objasni ko to održava vodovod u Begovom Hanu i otkud ovoliki iznos?

Od kad Mjesne zajednice plaćaju Predsjedavajućem vijeća i njegovoj tajnici ili tajniku naknadu za rad u Mjesnoj zajednici ako u Statutu opštine Žepče stoji da rad tajnice na volonterskoj osnovi? Ko su ti predstavnici Mjesne zajednice, iz koje stranke i da li je jedan od njih toliko valjao narodu da on sad može pravit' od narodnih para put do svoje kuće :) Bilo bi dobro zbog ovih što ne znaju za koga glasati dole u Begovom Hanu..

Odgovore na neka od pitanja možete naći u Statutu opštine Žepče ili na posuđenom screenshotu dokumenata koji su javno objavljeni na jednoj fejsbuk stranici iz Begovog Hana ali bez dodatnog objašnjenja tako da jedan prosječan mještanin i ne zna o čemu se radi. I na kraju pitanje da li Mjesna zajednica Begov Han ima svoj statut? Da ne bude zabune, i ako ga ima ne može biti stariji od Statuta opštine Žepče u kojem stoji da tajnica radi volonterski. Ako sagledamo ukupne troškove, odnosno materijalne troškove i troškove posjete porodicama umrlih Adila Berbića i Rifeta Mujčinovića, te posjete bolesniku Ekremu Kadiću u bolnici u Zenici i troškova prevoza paketa iz Crvenog križa Žepča da se zaključiti da se i nisu nešto pretrgli kod posjeta porodicama umrlih i posjete bolesniku u Zenicu.

Dakle, da ne bude zabune ako Mjesna zajednica Begov Han ima svoj statut on ne može biti stariji od Statuta opštine Žepče u kojem stoji da tajnica radi volonterski.

STATUT OPĆINE ŽEPČE KAŽE:

Članak 106.

Sredstva za rad mjesne zajednice su:

- sredstva koja osigurava Općina u Proračunu, u skladu sa ovlaštenjima, programima i planovima rada mjesne zajednice,

- sredstva osigurana iz sredstava samodoprinosa

- sredstva koja svojim aktivnostima ostvaruje mjesna zajednica,

- pokloni i druga sredstva.

Članak 107.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe organa mjesne zajednice, vrši tajnik mjesne zajednice koji obavlja poslove na volonterskoj osnovi.


Članak 108.

Postupak osnivanja i ostala pitanja od značaja za funkcioniranje mjesne zajednice i njenih organa, uređuju se statutom mjesne zajednice u skladu sa ovim Statutom i Zakonom










Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...