Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


utorak, 27. rujna 2016.

Centralna izborna komisija je obavezna poništit ovjeru SNSD-a Milorada Dodika!?

Pozivajući se na Član 13 odredbe Izbornog zakona, Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice podnio je Centralnoj izbornoj komisiji prigovor u kojem traži poništenje ovjere za učešće na 'Lokalnim izborima 2016. godine' političkom subjektu SNSD.

Njegovo saopštenje za javnost prenosim u cjelosti:

Zahtijevam od Centralne izborne komisije BiH da poništi ovjeru za učešće na 'Lokalnim izborima 2016. godine' političkom subjektu SNSD!

Jedan od uslova za ovjeru političkog subjekta, sukladno članu 1.13 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, je Izjava da će se politički subjekt pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik, kao konačni autoritet u tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, je konstatovao da je održavanje referenduma 25.09.2016. godine kršenje tog sporazuma, pa samim tim Centralna izborna komisija BiH više nije nadležna za odlučivanje o tome da li je ili nije prekršen taj sporazum, već samo za poništenje ovjere prekršioca.

Ukoliko je prekršen jedan od uslova za ovjeru političkog subjekta, onda je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavezna da poništi ovjeru tog političkog subjekta.

Poništenjem ovjere SNSD za učestvovanje na 'lokalnim izborima 2016. godine' ta stranka će izgubiti sve načelničke i vijećničke pozicije, što će otvoriti prostor danas marginalizovanim političkim subjektima da preuzmu vlast u mnogim općinama, te će se na taj način značajno promijeniti politička slika Bosne i Hercegovine.Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi