Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 4. listopada 2015.

Proslava povodom ujedinjenja Njemačke!

I dok je trajalo jučerašnje slavlje ujedinjenja Njemačke, reporterka od toliko naroda izabrala moju rodicu Samru za kratki intervju :)
Samra, o kojoj sam ranije pisao na svom blogu ima dvije kćerke, 8 Godina (Edita) 12 Godina (Adelina), udata, a muž je iz Brčkog, odrastao kod tetke u Bosni i Hercegovini.
U međuvremenu su objavljeni i razultati ispitivanja javnog mišljenja koji pokazuju da 20 posto Nijemaca ne zna zašto se slavi Dan njemačkog ujedinjenja te što se na ovaj dan prije 13. godina dogodilo. Na 3. listopada 1990. se pet novih saveznih pokrajina, koje su do tada sačinjevale Njemačku demokratsku republiku (DDR), i službeno pripojile Saveznoj Republici Njemačkoj. Novi praznik je istovremeno zamijenio i praznik 17. lipnja kojim se dotad u Zapadnoj Njemačkoj obilježavao dan ustanka istočnih Nijemaca protiv sovjetske okupacije 1953. piše index.hr video


Izvor: Emisija "Hessen Extra, wir feiern die Einheit, live vom Bürgerfest" , index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.