Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 8. listopada 2015.

Hoće li se zaista pojaviti udružene snage koje će organizovati Prvi kongres Bosanaca?

Prvi kongres Bosanaca!? Vjerovatno ste upoznati, ili možda i niste da je Asocijacija građanskih inicijativa UDAR BiH formirala koordinacioni odbor sa zadatkom i ciljem da povede aktivnosti oko održavanja Sabora - Kongresa 'Bosanaca' Bosanskog naroda koji je zakazan za 26.12,2015. godine. Prema još uvijek (ne)zvaničnim informacijama, raspravljat će se i o uvođenju međunarodnog protektorata kako bi spriječili osmišljeno nadolazeće zlo, spriječile etničke sukobe i rat kojeg pripremaju lideri konstitutivne oligarhije radi daljnje podjele i disolucije zemlje po njihovom modelu etničke pripadnosti. Bosanski Sabor kao kulturni i naučni skup održati će se u dvije sesije, u Bihaću na dan 26 i 27. 12. 2015. godine u organizaciji građanskog aktivizma ‘Ljuta Krajina’ i druga sesija će se održati u Sarajevu u organizaciji građanskog aktivizma ‘Bosansko građansko vijeće’. Pored učešća istaknutih kulturnih i naučnih ličnosti, svoje prisustvo kao delegati uzet će predstavnici; Asocijacija građanskih inicijativa, Pokreta , Organizacija civilnog društva, predstavnici svih konfesija, vjerskih i religijskih zajednica u BiH, predstavnika naše dijaspore, političkih partija i stranaka koji podržavaju našu orijentaciju, piše Cazin.net

Ali.... kako sam ja uvijek nešto antiprotivan, rekoh im... bez zamjerke, meni ovo liči samo na još jedan novi Bošnjački sabor pod plaštom “Bosanski” u kojem će predvladavati “antidejtonci”. Moj drug je dao ishitren odgovor da u Zenici postoji grupa koja bi mogla odgovoriti zadatku. Ja mislim da ne postoji.... Ovo sve skupa mi liči na "plenum građana" koji je propao ili se zadržao u glavama malog broja ljudi, a koji je danas uglavnom neefikasan i "neugledan". Što se tiče promjene Ustava BiH zna se ko je nadležan za isti i kako se donosi. Nikakav novosazvani i samoproglašeni “Bosanski sabor” neće moći mijenjati Dejtonski sporazum za kojeg su “zaduženi” i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i njihove matične države i to je zapravo “nemoguća misija” bez rata i novog krvoprolića. A ko će ratovati ? S kojeg položaja? S prekookeanskog položaja do nove BiH!? S oproštenjem, svi bi da se je*u ali da im ne uđe.Da li će zaživiti država bez entiteta, sa jednom vladom i jednim predsjednikom pokazat će popis stanovništva u kojem će se vidjeti koliki je broj Bosanaca i Hercegovaca.

No, ima li uopće rješenja za Bosnu i Hercegovinu? Ukoliko niste uspjeli pronaći odgovor, pročitajte šta je napisao Marjan Hajnal , magistar političkih nauka, Bosanac po opredjeljenju, bosansko-hercegovački intelektualac u Izraelu.

Po meni, utopija kakvu nije mogao zamisliti ni srednjovjekovni britanski humanist Thomas More :D  Naravno da mi se sviđa....

U nastavku, pročitajte: Marijan Hajnal - Rješenje za Bosnu!

Bosna nažalost ne predstavlja homogen državno-pravni i teritorijalni sistem. Da bi taj sistem bio funkcionalan, mora biti prožet voljom slobodoumnih civiliziranih građana opredijeljenih za miroljubivu koegzistenciju svih njenih narodnosti, predvođenih Bosanskom nacijom. Prvi korak je odbaciti Dejtonski „ustav“ kao nevažeći. Okupiti sve progresivne probosanski orijentirane snage iz egzila i ujediniti ih sa matičnim. Uticaj klera na društvo svesti do zidova i kapija bogomolja, posjede im reducirati na minimum i onemogućiti im miješenje u sekularne sfere građanske i republikanske demokratije. Izbaciti iz zemlje sve naturalizirane mudžahedine, kao i infiltrirane sluge nikad zamrle Inkvizicije. Jasno je kao blistavo ljetnje jutro na koga se odnose riječi sluge Inkvizicije. Time su obuhvaćeni svi ustaški mučitelji djece i svih nedužnih ljudi u logorima ili drugim stratištima. Osujetiti i pokažnjavati sve četničke čelnike i zabraniti njihovu ideologiju, manifestiranje ikonografije na slavama, u javnim ustanovama, zabraniti davanje imena ulica prema imenima osvjedočenih ratnih zlikovaca, čuvanje njihovih slika čak i u privatnim kućama. Dekretom ograničiti pošast izgradnje vjerskih objekata u provokativne svrhe, na urbanistički neprikladnim i nepripadajućem lokalitetima. Svako vrijeđanje uspomena na genocid drakonski kažnjavati. Po uzoru na Simona Wiesenthala otkrivati, hapsiti i sankcionirati vinovnike teških ratnih zločina u ravni genocida i kulturocida, srazmjerno individualnim zlodjelima. Krivcima za veleizdaju suditi, računajući i usvajanje posthumnih presuda, u skladu sa odredbama Ustava 154/155. Stvoriti jedinstvenu bosansku armiju i policiju čiji stub čine Bosanci. Silom likvidirati sve nacističke organizacije, uspostaviti samostalno vanstranačko sudstvo. Sve ekstremne lopove pohapsiti i konfiskovati im kompletnu imovinu, zamrznuti njihove račune, lišiti ih prava građanstva. Provesti prijevremene izbore, ili, izvesti državni udar. Oslonac tražiti isključivo u prosvijećenom narodu, a ne u stranim silama koje mogu biti jedino okupatorske. Dok se ne iznađe drugo rješenje, ponovo proglasiti Ustav RBiH jedinim važećim na teritoriji cijele zemlje računajući Sutorinu, koristeći posredovanje svih pravnih instanci, međunarodnih sudova, ne zazirući ni od oružanih prijetnji, da bi se vratilo oteto ili nezakonito prodano. Sinhronizovano raditi na doradi legitimnog Ustava, sa obilježjima sa kojima je RBiH priznata kao članica UN, uz potrebne izmjene po pitanju statusa Bosanske nacije kao jedine legitimne i primarno konstitutivne. Do I Kongresa Bosanaca pripremiti Nacrt novog Ustava Republike Bosne.

Sve drugo je glumačko bacanje prašine u oči već ionako obnevidjele publike koja aplaudira monodrami “On meni, nema Bosne!”

Pa, dragi moji, Bosne i nema!!!

Jer, ako ne vidimo očima, otvorimo dušu i srce i priznajmo sebi: čije su obale Neretve, Vrbasa, Save, Drine, obala Jadrana…? Gdje se nalazi Međugorje: u Bosni, ili, u Italiji? Ko vlada medžlisima? Do kada će se u Konjević Polju kočoperiti na tuđoj zemlji bespravno podignut vjerski objekat? Ko su vlasnici šuma? Ko upravlja fabrikama, rudnicima, željezarama, petrokemijskim postrojenjima i poljoprivrednim gazdinstvima? Ko kontrolira državni budžet i ima li se vlast nad nevladinim fondovima i poreskim upravama? Dokle će se penzioneri pretvarati u prosjake? Koliko još ratnih veterana trebaju podići ruku na sebe? Koliko će još stručnjaka napustiti Bosnu i zbog koga? Pošteni vjeroučitelji se zastrašuju. Korektni intelektualci danonoćno su izloženi vrijeđaju i nema nikoga ko bi ih zaštitio od vulgarnih verbalnih napada, sračunatih na trajnu neutralizaciju u javnim nastupima, do fizičkih napada plaćenika koji ne prežu ni od ubistva, čiji su naručitelji oni isti koji su plaćeni da bi štitili pravni poredak.

Mediji su pod direktnim nadzorom stranačkih mafijaša, a životi slobodnih i istini odanih novinara su ugroženi.

Ko nam i na kojim osnovama “vaspitava” omladinu? … Zašto su svršeni eksperti nezaposleni poslije završetka školovanja, umjesto da se pravilnim oporezivanjem kapitalista svim mladim kadrovima garantiraju najbolja radna mjesta? Djecu su nam sabili u internet-klubove, stadione, kafiće… truju ih i fizički i mentalno, nezakonito izrabljuju seksualno, naočigled nemoćnih roditelja. Na saveznom republičkom nivou nema izviđača, ferijalaca, gorana, lige mladih lingvista, mladi i ne znaju šta je omladinska radna akcija. Ko će graditi i čuvati zemlju koja se i ne poznaje? Njeni se spomenici namjerno uništavaju, računajući i stećke… Povijest se kreira prema ukusima vladajuće pseudopolitikanske klero-klike.

Vatra je došla do prstiju, a mi mislimo da ćemo tapšanjem odličnim glumcima otjerati dim koji će nas ugušiti. Sadašnji kvazi-političari i kleronacisti su otvorili duševni krematorijum u kojeg bacaju polužive građane Bosne. Poluživi su, statisti pretvoreni u aveti, jer oni ne žive životom časnih, čestitih i slobodnih ljudi. Do kada ćemo sudjelovati u tom sadomazohističkom scenariju samouništenja?

Bosno ponosna!

Probudi se iz dubokog narkoleptičkog transa u kojeg su te bacili profani veleizdajnici, plaćenici, njeni domaći i strani dušmani.

Probudi se! Nemaš više šta dočekati, osim vlastitog definitivnog kraja. Sada ti je posljednji trenutak da se probudiš!

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi