Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


srijeda, 29. svibnja 2013.

Krivac za agoniju koju proživljavaju korisnici socijalnih primanja ZDK-a nije ni u Žepču ni u Istočnom Sarajevu!

U cilju postizanja pozitivnih efekata u provođenju socijalne zaštite donijet je Zakon o socijalnoj zaštiti , zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na nivou ZE DO Kantona koji je usvojen juna 2007.godine. 

Ovim Zakonom regulisana su osnovna prava iz socijalne zaštite , uslovi za ostvarivanja pojedinih prava , postupci , finansiranje, nadzor nad provođenjem zakona i konačno novčani iznosi i druga davanja određenim građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Međutim, kakvi su postupci, finansiranje i provođenje zakona najbolje govori slučaj samih korisnika sa područja općine Zenica, koji bi zbog neprovođenja, odnosno neisplaćivanja tih mizernih sredstava (4 dugujuće pomoći) mogli uskoro krenuti u radikalnije mjere.

Prema riječima Mahalbašić Amira iz Zenice, prvi korak je smjena predsjednika predstavnika “Stalnih korisnika socijalne pomoći ZDK-a” za kojeg kažu “da ga nisu mjesecima vidjeli niti znaju kako se zove”.

U provođenju aktivnosti na smjeni “nepoznatog predsjednika” prikupili su potpise nekoliko stotina korisnika socijalne pomoći a spremili su i pismo za resorno ministarstvo ZDK-a.

U najmanju ruku stotine korisnika socijalnih primanja danas najmanje interesuje krivac za agoniju koju proživljavaju. Sigurni su da isti nije daleko i da ga ne treba tražiti ni u Žepču, Širokom brijegu niti u Istočnom Sarajevu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi