Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 21. ožujka 2013.

U Ruandi jeste sranje, ali…

Kada je Milorad Dodik govorio ili “provocirao” o potrebi ukidanja Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine to je okarakterisano kao pokušaj ukidanja institucije koje svaka demokratska moderna država mora imati. 

Ko danas ruši najvažniju instituciju u Federaciji BiH? Radi li se zaista o čovjeku sumnjivog morala ili su sumnjivog morala oni koji se pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa?

Danas imamo stanje u kojem Dom naroda Parlamenta Federacije BiH imenuje Mladena Srdića za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, Dragicu Dragičević nisu izabrali, odnosno nije dobila potrebnu podršku, a Šahbazu Džihanoviću zapravo prolaz ne daju bošnjaci.

Naime, Šahbaz Džihanović će to postati samo ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ocijeni da odlukom o njegovom imenovanju nije narušen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Znate svi da u Ustavnom sudu FBiH upravo nedostaje sudac iz reda bošnjačkog naroda tako da Ustavni sud o tome i ne može odlučivati.

Dakle, Klub Bošnjaka blokirao je uspostavu tog Vijeća, odnosno doveo u pitanje rad najvažnije institucije u Federaciji BiH.

Za Džihanovićevo imenovanje glasala je većina delegata u Domu naroda, ali se dvije trećine Kluba Bošnjaka pozvalo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 


U Ruandi jeste sranje, ali umjesto “nešto smrdi u državi Danskoj” reći ćemo da nešto jako smrdi u državi BiH. Šta to smrdi prosudite sami.

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi