Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


četvrtak, 21. ožujka 2013.

U Ruandi jeste sranje, ali…

Kada je Milorad Dodik govorio ili “provocirao” o potrebi ukidanja Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine to je okarakterisano kao pokušaj ukidanja institucije koje svaka demokratska moderna država mora imati. 

Ko danas ruši najvažniju instituciju u Federaciji BiH? Radi li se zaista o čovjeku sumnjivog morala ili su sumnjivog morala oni koji se pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa?

Danas imamo stanje u kojem Dom naroda Parlamenta Federacije BiH imenuje Mladena Srdića za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, Dragicu Dragičević nisu izabrali, odnosno nije dobila potrebnu podršku, a Šahbazu Džihanoviću zapravo prolaz ne daju bošnjaci.

Naime, Šahbaz Džihanović će to postati samo ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ocijeni da odlukom o njegovom imenovanju nije narušen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Znate svi da u Ustavnom sudu FBiH upravo nedostaje sudac iz reda bošnjačkog naroda tako da Ustavni sud o tome i ne može odlučivati.

Dakle, Klub Bošnjaka blokirao je uspostavu tog Vijeća, odnosno doveo u pitanje rad najvažnije institucije u Federaciji BiH.

Za Džihanovićevo imenovanje glasala je većina delegata u Domu naroda, ali se dvije trećine Kluba Bošnjaka pozvalo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 


U Ruandi jeste sranje, ali umjesto “nešto smrdi u državi Danskoj” reći ćemo da nešto jako smrdi u državi BiH. Šta to smrdi prosudite sami.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi