ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Sredstva rada “nestaju” - slijedi Ispitno-izvještajno ročište za JP “Komrad” d.o.o Zenica!


- neizvjesno ko će i na koji način će biti izmiren...

Rješenjem Općinskog suda u Zenici od 05.09.2012.godine otvoren je stečajni postupak nad imovinom društva JP “Komrad” d.o.o Zenica. 

Ispitno-izvještajno ročište zakazano je za 14. novembar, u 09,30 sati, u Općinskom sudu u Zenici.

Nakon što je najzdraviji i najprofitabilniji dio preduzeća “izvučen” u privatnu firmu sa njemačkim osnivačkim kapitalom “Alba” Zenica, Komrad je proteklu deceniju radio preostale poslove, bez investicionih ulaganja i adekvatne zaštite na tržištu od strane osnivača.

S ciljem spašavanja radnih mjesta, krajem prošle godine većina radnika je prebačena u novo preduzeće “Komgrad-Ze”, nastalo na osnovu javno-privatnog partnerstva, a ostatku Komrada ostalo je samo da stavi ključ u bravu, iza čijih kapija je ostala ne/ispravna mehanizacija, vd direktora i jedan zaposlenik/ca koji su odbili zaposlenje u novom preduzeću.

Ne/ispravna mehanizacija iz dana u dan postaje neispravnija a prema riječima jednog od radnika dio novije mehanizacije je “izvučen” i pored zabrane o korištenju sredstava zbog pokrenutog stečaja a kao primjer navodi sredstvo rada “markirna mašina za horizontalnu signalizaciju” koja je ‘nestala’ preko noći.

Vlasnički dokumenti se nalaze kod istog tako da nije teško dokazati postojanje tog sredstva rada. Pitanje je samo da li ovdašnje institucije zanima nestanak radne mašine propalog preduzeća?

Pored raznih “opcija” Osnivača općine Zenica, ipak, još se ne zna ko će i na koji način izmiriti obaveze prema bivšim radnicima Komrada, po osnovu pravosnažne presude, teške oko tri miliona KM.

Prema dosadašnjim obećanjima, Osnivač općina Zenica obavezala se izmiriti obaveze za dio zaposlenika koji sa krajem 2012 god. stiču pravo na prijevremenu penziju, dok bi za ostale zaposlenike dugovi bili izmireni iz stečajne mase. S tim obećanjima su uspjeli podijeliti radnike koji su se nalazili u bezizlaznoj situaciji te su tako dobili i saglasnost radnika za već unaprijed smišljeni scenario.

Međutim, svi razgovori su obustavljeni nakon prelaska radnika u novo preduzeće a načelnik općine Zenica Husejin Smajlović ne želi da razgovara sa predstavnicima sindikata iako je lično on odgovoran za izostanak ulaganja u ovo nekad uspješno preduzeće jer je obavljao funkciju (imao ovlasti) predsjednika Skupštine preduzeća.

Nekretnina JP “Komrad” Zenica procijenjena na cca 1. 400. 000 (milion i četiri stotine hiljada konvertibilnih maraka) može izmiriti tek dio pravosnažne presude u korist zaposlenika a prema najnovijim informacijama isto toliko je potrebno za tek pristiglu presudu po osnovu PIO tako da ostaje i dalje neizvjesno ko će i na koji način biti izmiren.

Općinski sud u Zenici, 12.10.2012. godine donio je rješenje o PREKIDU postupka u izvršnoj stvari a isti će se nastaviti kada stečajni upravnik ili pravni sljedbenici pravnog lica preuzmu postupak ili kada ih sud, na prijedlog protivne stranke pozove da to učine.

Alisa Radončić, portparolka Općinskog suda u Zenici potvrdila je za sedmični list “Naša riječ” da je sutkinja Sanja Pavlić sa liste od 149 stečajnih upravnika sa završenom stručnom naobrazbom i položenim stručnim ispitom za stečajnog upravnika odredila Seada Begagića iz Zenice.

tridesetdrugivijećnik/nasarijec.ba (Komrad i zvanično u stečaju)

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...