Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

subota, 20. listopada 2012.

DISANJE JE POSTALO OPASNO PO LJUDSKO ZDRAVLJE?

Njemačka studija provedena na građanima koji su najmanje 20 godina živjeli na istoj lokaciji pokazala je kako oni koji obitavaju kraj prometnih cesta češće pokazuju simptome blage degradacije kognitivnih sposobnosti koje kasnije mogu prerasti u senilnost. 

Istraživači su zaključili kako dobiveni rezultati dokazuju vezu između kronične izloženosti zagađenom zraku i problema s pamćenjem. Prema njihovom mišljenju razlog nastanka problema su vrlo fine čestice prisutne u zagađenom zraku, koje kroz pluća i krvotok dospijevaju u mozak gdje uzrokuju upalne procese povezane sa senilnošću.

Ljudski organizam nije predviđen za suzbijanje takvih napadaja na naše zdravlje!
Učinak je polagan i nečujan. Možda ćemo pravu štetu koja je učinjena našim organizmima osjetiti tek godinama nakon takve izloženosti!

A možda su se prvi simptomi odrazili na upravo održanim lokalnim izborima???

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.