ponedjeljak, 27. srpnja 2020.

Objavljen zanimljiv dio programa: NK Čelik potpuno predati u vlasništvo navijačke skupine ROBIJAŠI


Zanimanje za mjesto zeničkog gra­do­na­čel­ni­ka kao i mjesto za vijećnika u Gradskom vijeću Zenica na­gna­lo je čak i one ko­ji su po­li­ti­ča­re vi­đa­li sa­mo na te­le­vi­zi­ji. Oni će  pokušati da se utrkuju sa mnogo starijim "vukovima" u vje­ro­vat­no već una­prijed iz­gu­blje­noj bor­bi. Osim ak­tu­el­nog zeničkog gra­do­na­čel­ni­ka Kasumovića, ko­ga ovog pu­ta po­dr­ža­va­ju i neki sta­ri SDA članovi, birači i tajkuni iz zlatnih vre­me­na ministrovanja finansijama,  mje­sto gra­do­na­čel­ni­ka uči­ni­lo se pri­ma­mlji­vo i Dženanu Skeliću, bor­cu za građanska pra­va "februarski protesta" 2014. godine. Da bi tr­ka za pr­vog Zeničanina bi­la in­te­re­sant­ni­ja, još uvjek se čekaju  kan­di­da­tu­re iz nekoliko stranaka.
U međuvremenu, kandidat Stranke penzionera  objavio je zanimljiv dio programa koji bi se mogao svidjeti većem broju ljudi. Naravno, "suprotna strana", ne gubeći ni sekundu vremena, već je pokušala omalovažiti Skelićeve ideje.
Neke od planiranih aktivnosti nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Skelić je poredao ovako:

1. Pokretanje projekta zelenih krovova- staklenici na krovovima zgrada na upotrebu penzionerima stanarima zgrada

2. Izgradnja vještačkog jezera u blizini Zenice sa pratećim sadržajima

3. Pravljenje kaskada na Bosni sa kupalištem na potezu iznad i ispod Bojinog Vira

4. Pokretanje projekta elektronskih zahtjeva za Šalter salu preko elektronske pošte koji se onda samo podignu u određeno vrijeme ili budu dostavljeni poštom

5. Projekat zasada voćki na zelenim površinama grada (jabuka, kruška, višnja, trešnja, grmovi aronije, Godja bobice, borovnice i slično)

6. Rekreativni park na Kamberovića polju (amfiteatri za mini koncerte i pozorišne predstave na otvorenom; parkour tereni, pajpovi za skejtere, staze za rolere; mini bine za održavanje nenajavljenih govora)

7. Vježbališta za ulično vježbanje u svakoj od većih gradskih zona

8. Uređenje košarkaških terena I vraćanje u funkciju gdje god su bili

9. Vraćanje prostorija u zgradama koje su bile namjenjene okupljanju mladih

10. Organizacija regionalnog muzičkog festivala po uzoru na Exit

11. Modernizacija bazena odnosno njihova transformacija u Aqua park uz izgradnju dijela pod kupolom

12. Pretvaranje izbjegličkog kampa u Arnautima u ljetni kamp za nadarenu djecu

13. Utemeljenje Instituta za borilačke sportove Čelik u Zenici (objediniti sve borilačke sportove pod okriljem grada)

14. NK Čelik potpuno predati u vlasništvo navijačke skupine ROBIJAŠI

15. Projekat informatičkog opismenjavanja starije populacije u domeni: elektronsko plaćanje računa, korištenje različitih aplikacija itd.

16. Dovođenje infrastrukture u sve dijelove grada dakle urbanizacija seoskih I prigradskih zona (struja, vodovod, kanalizacija, grijanje, kablovska)

17. Osmišljavanje strategije ekonomskog razvoja grada (Ekonomski fakultet Zenica)

18. Provođenje vodostrategije “Plava voda”

19. Komercijalizacija Smetova (naći donatore za žičaru a površine dati pod koncesiju)

20. Pronalaženje investitora u zemljama njemačkog govornog područja sa posebnim fokusom na njegu starih I nemoćnih lica te računarske tehnologije i IT sektor

21. Stvaranje Intervencijske službe (Vatrogasci, Hitna, Služba za traganje I spasavanje I dr.) koja bi uključivala i suvremenu Urgentnu službu pod okriljem grada osposobljene za najsuvremenije urgentne zahvate uključujući postavljanje “stenta” kod osoba pogođenih infarktom na licu mjesta što enromno podiže stopu preživljavanja I kvalitetu oporavka

22. Pokretanje banke u vlasnistvu grada (što otvara mogućnost povoljnih poslovnih kreditiranja biznisa vezanih za grad)

23. Nastavak slijedi…piše Skelić

Podsjećam, Dženan Skelić, kandidat za gradonačelnika kojeg je Stranka penzionera kandidovala je psiholog, univerzitetski profesor, autor velikog broja naučnih i stručnih radova.

Osim njega, svoju kandidaturu zvanično je objavio i Arnel Isak, kanddidat A SDA, jedan od najuspješnijih ministara u Vladi Zeničko dobojskog kantona, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik 
i zvanično i Boris Britvar, ugledni zenički arhitekta kandidat  iz reda nezavisnih kandidata. Stranka demokratske akcije i Naša stranka još uvijek nisu objavile imena kandidata. 

Također, SDP Zenica i SBB kao da nemaju kapaciteta niti vizije što je to što je Zeničanima potrebno u izlasku iz četvorogodišnjeg mraka tako da će prema nekim najavama po svoj prilici podržati Fuada Kasumovića, aktuelnog gradonačelnika Zenice.

SDP Zenica će prema pisanju oslobođenja ipak imati kandidata za gradonačelnika ali još uvijek nije donesena zvanična odluka o konkretnom imenu. Za gradonačelnika Zenice predloženi su Mladen Simić, Senaid Begić i Almir Babajić.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...