ponedjeljak, 27. srpnja 2020.

Hasan Kreho za blog 32.vijećnik: Urgentno ćemo obezbjediti pomoć za JKP "Zenicatrans" i FK Čelik


- Nova stranka na lokalnim izborima u Zenici: Ekološki slobodarski pokret (ESPo)

Ekološki slobodarski pokret je nova stranka koja je svoje djelovanje proširila na Zenicu i druge bh gradove.

Nakon što se razišao sa SDP-om i djelovao kao nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, po uzoru na mnoge bh političare, i Damir Nikšić je osnovao novu političku stranku. Zasad se zna da joj je ime Ekološki slobodarski pokret (ESPo) i da će biti na kursu radikalne političke ljevice. Nosilac liste za Grad Zenicu je Hasan Kreho, mašinski inžinjer,  dugogodišnji građanski aktivista koji je često upozoravao na izborne prevare kojih, sudeći po velikim pripremama u našem gradu neće manjkati ni na lokanim izborima 2020.godine
Kreho je jedan od aktivista koji je predstavnicima Centralne izborne komisije i državnog parlamenta, prije sedam godina predložio uvođenje postupka skeniranja glasačkih listića, radi zaštite zakonitosti izbornog procesa u BiH.

Za blog 32.vijećnik Kreho je bio otvoren.

32.vijećnik: ESPo je stranka političke ljevice, koncipirana kao radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt. Za vas znamo da ste u nekim stavovima radikalni! Ima li na vašoj kandidatskoj listi imena poput vas? Lica koja su se već istakla u ekološkom aktivizmu?

Ima, lica tj. kandidata  koji su iz građana i u interesu građana pa bilo da je u pitanju ekologija ili neki drugi interes lokalne zajednice.

32.vijećnik: Na koji način mislite ostvariti svoje cijeve?  Što biste ponudili građanima Zenice, a da to nisu ponudile mnogo jače stranke

Ekološki slobodarski pokret-ESPO želi vratiti građane i njihove interese u Vijeće  i u  fokus rada Vijeća a ne kao što je do sada većinom bilo borba za stranačke i lične interese.
Prije Opština a sada Grad Zenica je bio i po Statutu i po Poslovniku o radu Vijeća kao d.j.l. . društvo jednog lica.
Ponudit ćemo rješenja za sve probleme u gradu i sve u okviru zakona uz transparentan rad  na istim.

32.vijećnik: Ko je predsjednik Gradskog odbora?

Ja sam na čelu povjereništva u kojem ima dosta i tebi poznatih osoba iz građanskog aktivizma.

32.vijećnik: Možete li nam ukratko reći nešto o njima?

Kada objavimo listu doći će i to  na red .

32.vijećnik; Bili ste na listi Stranke penzionera! Zašto ste se razišli?

Radi velikog uticaja SDA  na stranku tj. neke iz užeg vodstva stranke, od kantona do predsjedništva.

32.vijećnik: Povjerenik ste MZ Brist. Da li će vaše političko djelovanje uticati na odnose sa Gradskom administracijom?

Hoće pozitivno i sa uticajem na bolju organizaciju i bolju sistematizaciju gradske uprave. Pretpostavka za to je novi Statut Grada Zenica kao i bolju poziciju i veće uvažavanje predsjednika i povjerenika mjesnih zajednica.

32.vijećnik: Primate li naknadu za angažman povjerenika MZ?

Ne primamo  skoro  8 mjeseci.
Obećano je u augustu 2019.   iznos od 120KM mjesečno ali, ......nema.

32.vijećnik: Ukoliko osvojite mandat u Gradskom vijeću Zenica mislite li djelovati poput vijećnika Snage Centra ili ćete ponuditi sasvim novi pristup političkoj svakodnevnici?

Mi smo u interesu građana i tako će biti u borbi za rješenja koja su u okviru zakona i koja su transparentna.
Ekološki slobodarski pokret će biti u terenu kao tim koji igra utakmicu a ne kao navijači na tribinama da aplaudiraju i navijaju a da nemaju potrebnog uticaja na rezultat utakmice.
Vijeće smatramo za teren u kojem igramo i borimo se za građane Grada Zenice i taj pristup nema alternative.
Za sve to će biti potrebno pomoći RTV  Zenicu da prenese građanima sve informacije od interesa za građane.

32.vijećnik: Mislite li se svrstavati u politički tabor u Gradskom vijeću ili ćete djelovati kao nezavisni, od sjednice do sjednice, u zavisnosti od dnevnog reda?

Sve što je u okviru zakona i u interesu je građana bit će interes Ekološkog slobodarskog pokreta -ESPO.
Sve što neko misli "mutiti vodu" bit će suočen sa građanima kojima smo u interesu djelovanja  kao i institucijama koje provode istrage i procesuiranja.

32.vijećnik: Što biste poručili biračima?

Da izađu na izbore jer ih sada svaki dan života  košta u Gradu Zenica i u zdravlju i u novcu. Ekološki slobodarski pokret-ESPO vratit će građanima  vjeru i zadovoljstvo u rad Vijeća .
Od mnogih prioriteta bit će u fokusu  bezbjednost i novčanik građana, zaštita životne sredine, regulacija korita rijeka, izrada nedostajuće  kanalizacione mreže  u gradskim i seoskim sredinama Zenice.
 ESPO će se zalagati za reviziju svih dozvola izgrađenih  kao i zabranu  izgradnje novih mini hidro centrala na vodotokovima u Zenici.
Urgentno ćemo obezbjediti pomoć za  JKP "Zenicatrans" i FK Čelik  da ih postavimo na zdrave osnove. Grad Zenica ne smije biti vazal-sluga bilo kome u BiH nego zajednica ravnopravnih, zadovoljnih i sretnih građana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...