subota, 25. srpnja 2020.

Bijeljina i Zenica imaju najviše politički subjekata za lokalne izbore

Bijeljina čak 106 političkih subjekata, Zenica 64. Najskromnije je u Žepču sa ukupno devet političkih subjekata. Hrvatski politički faktor okupio se u tri politička subjekta, a bošnjački u šest. U Zenici, gradu u kojem hrvatskog i srpskog političkog faktora kao da i nema okupilo se preko 60 bošnjačkih političkih subjekata. Kao da se krenulo u lov na vještice ili sveopšti proboj ka državnim jaslama. Otkud Zenici toliko političkih subjekata? Prepisuje li Zenica od "velikih", u konkretnom slučaju od Bijeljine? Odgovor na ovo pitanje možemo naslutiti. Vjerovatno iz razloga više puta najavljivane, najveće posljeratne izborne krađe, oni najglasniji, koji sumnjaju u samog sebe, pripremili su scenarij po kojem bi konačni rezultat okrenuli u svoju korist. Naravno, bez obzira na rezultat najglasniji će ipak kazati da su pokradeni i u slučaju pobjede govoriti da bi ubjedljivije pobjedili da nije bilo krađe u kojoj su i sami učestvovali. Elem, nebitno, s ovakvim pristupom javnosti šalju jasniju sliku za koju će jedni ocjeniti ružnom i negativnom, a drugi neophodnom. Utoliko više ako uzmemo u obzir da je danas najsigurnije zanimanje političar, a "državne jasle" najsigurnije preduzeće.
Na osnovu preliminarnog pregleda iz CIK osim uobičajenih stranaka (SDA, SDP, DF, NS, PDA, NiP-a, SBB-a. HDZ, ASDA) pojavljuju se imena i prezimena pojedinaca kao političkih subjekata i još nekoliko novih stranaka, između ostalih i SDS-a. Pogledajte o kojim subjektima je riječ i uporedite s Bjeljinom.






Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...