srijeda, 27. studenoga 2019.

POZITIVAN PRIMJER - OPĆINA ŽEPČE

Prije dva dana pisao sam o poznatom biznismenu Peri Gudelju, vlasniku FIS-a koji je na platou Vlašića od vlastitog novca ugradio preko 1.000 tona asfalta koji će koristit' i Bosnjaci i Srbi i Hrvati, bez neke velike pompe, dronova i fejsbuk reklamiranja preko lažnih profila. Dakle, bez budžetskih sredstava, o vlastitom trošku. Slijedeći pozitivan primjer dolazi nam iz općine Žepče, a o njemu piše poznati zenički arhitekta. U nastavku teksta pogledajte o čemu je riječ.

Piše: Boris Britvar

Posljednjih nešto više od godinu dana radim na realizaciji projekta Doma umirovljenika u Žepču. Obzirom da često govorim o nepravilnostima u oblasti prostornog uređenja i građenja, ovom prilikom želim istaći jedan pozitivan primjer.
Općina Žepče je još 2009.godine usvojila Prostorni plan, na temelju kojeg je urađen i detaljni plan dijela grada "Novo naselje", na temelju kojeg je Općinsko vijeće prošle godine donijelo Odluku o prodaji građevinskog zemljišta površine 5000 m2.
Provedena je Zakonom utvrđena procedura prodaje, a predmetna parcela je prodata po duplo većoj cijeni, nego što je bila utvrđena početna cijena što predstavlja značajan prihod za općinski budžet.
Nakon izrade Idejnog rješenja i podnošenja Zahtjeva za lokacijsku dozvolu, ista je od strane Općinskog organa izdata u roku od 7 dana!!!
Po izradi Glavnog projekta građevinska dozvola je izdata u roku od 3 dana!!!
Gradnja objekta je trajala godinu dana i danas je izvršen tehnički prijem i to u roku od 7 dana od dana podnošenja Zahtjeva!!!
Sve naprijed navedeno govori u prilog činjenici da je MOGUĆE raditi efikasno i u skladu sa zakonskim procedurama.
Konačan rezultat je 30 novih radnih mjesta.
Zahvaljujem Općini Žepče na punom razumijevanju i aktivnom učešću u realizaciji projekta Dom umirovljenika "Ministro".

BiH  ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...