ponedjeljak, 25. studenoga 2019.

Mile Srdanović: Sretno ženo, Vaša ekselencijo!

 ''Niko neće odustati, ni ja, ni predsjednik Komšić'', rekla je buduća veleposlanica BiH
u Češkoj Martina Mlinarević zahvalivši stranim veleposlanstvima na podršci i naglašavajući kako joj nije potrebna sveučilišna diploma za dužnost na koju je imenovana.

Predsjedništvo se o imenovanju još nije očitovalo, a dio javnosti Mlinarević zamjera što je, unatoč galamama o uhljebima, nepravdama, korumpiranoj državi i političarima kao zaštitnicima nepravde i bezakonja pristala na posao za koji je, prema zakonu, potrebna viša stručna sprema, koju ona nema.

O ovoj još uvijek aktuelnoj temi oglasio se i Mile Srdanović, naš sugrađanin, autor skoro svih poznatijih vizuelnih identiteta u ovom gradu uključujući i sam grb grada. Njegov osvrt prenosim u cjelosti:

Piše: Mile Srdanović

DIPLOMA i DIPLOMATIJA

Tokom ovih par decenija poslijeratne Države BiH kojoj, usput, čestitam današnji nesporni Dan državnosti (volio bih samo da se uz ljiljane pojavi i avnojska zastava BiH, čisto reda radi) imao sam priliku posjetiti mnoge naše DKP (Diplomatsko Konzularna Predstavništva) u svijetu.
I vidjeti svu našu bruku.
Čuo sam, recimo, da je jedan naš ambasador, preuzevši dužnost u Ženevi pitao šta je to Ženevska konvencija?! Drugi jedan je, a to smo svi čuli i na TV, nakon zemljotresa u Japanu preklinjao da ga vadimo od tamo. Mnogi su činili finansijske marifetluke, zapošljavali familiju, ganjali papire države u koju su poslani itd.
I gotovo po pravilu, čast izuzecima, nisu znali jezik zemlje u koju su otišli. Nisu eglenali ni "obavezni" Engleski. Niti su se trudili oko toga.
A posebna je priča da zapravo nisu niti zastupali Državu koju su, ufol, predstavljali već stranku koja ih je tamo poslala.
Bruka i sramota.
Najviše toga sam se naslušao u Tokiju. Tamo sam u ambasadi sreo prijatelja koji mi se pojadao na cio sistem BH DKP-a, posebno na kadrovsku politiku. Pomenuo je i jedan, nama nepoznat, ispad našeg ministra vanjskih poslova u tokijskom restoranu (inače je bio sklon takvim "opuštanjima") i sjećam se njegovih riječi - ogroman kredit kojeg su nam u Japanu stvorili Jadranka Stojaković i Ivica Osim (pogotovo on) srušio je u trenu ovaj pjano!
---

Da u BiH ima imalo sistema, logike i pameti ambasador u Japanu bi nam upravo bio Ivica Osim.
Prema podacima do kojih sam došao on nema diplomu (počeo je studirati Matematički fakultet, bio veoma nadaren student, ali ga je fudbal okrenuo na drugu stranu).
Diplomu, kao što sad svi znamo, nema ni novoizabrana ambasadorica BiH u Čehoslovačkoj - Martina Mlinarević Sopta.
Ali kako neko, nakon svega što znamo o Osimu, Martini i našoj diplomaciji može od diplome praviti problem?!
Zar smo Osim Martine imali išta bolje?
Sretno ženo, Vaša ekselencijo!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...