ponedjeljak, 9. rujna 2019.

Borba za čist zrak DA, ali NE po cijenu radnih mjesta.

Ne smatram neophodnim demantovati glasine po društvenim mrežama ali ću napraviti izuzetak obzirom da je tema aktuelna.
Moj sin ne radi u Arcelor Mittalu, bio bih sretan  da radi. Bolje bi mu bilo u kompaniji za koju kažete da se umire od aerozagađenja već kod ovih naših jajara da ostane krivih leđa radeći po 270 sati mjesečno za osnovnu platu. Radio sam u Željezari Zenica 10 godina, vidio i osjetio šta je fabrika i njeni pogoni kao što su Aglomeracija i Čeličana još dok se radilo preko studentskih zadruga tako da me ne može uplašiti jedna (ne)iskusna novinarka.
 Borba za čist zrak DA, ali NE po cijenu radnih mjesta. Ovo što danas rade nije borba za čist zrak.
Ono što je sindikat na današnjoj press konferenciji zaboravio reći glasi: Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je u aprilu 2017.godine kompaniji Arcelor Mittal Zenica uručila jedinstvenu okolinsku dozvolu.
"Svjesni smo da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini i naš cilj je od samog početka bio da tu zagađenost smanjimo upravo kroz novu okolinsku dozvolu", izjavila je ministrica Đapo.

Dozvola će vrijediti narednih pet godina i sadrži nekoliko noviteta u odnosu na one prethodne. Predstavnici Eko foruma iz Zenice aktivno su bili uključeni u donošenju Jedinstvene okolinske dozvole za Arcerol Mittal, dok je nadležna federalna komisija s predstavnicima Grada Zenica i Arcerol Mittala usaglasila sva sporna pitanja.
Dakle, prije dvije godine predstavnici Eko foruma i Gradske uprave su bili uključeni u proces donošenja dozvole i ono što se dešava danas nije vezano za donošenje okolinske dozvole već produkt nečijeg dobro smišljenog scenarija koji je sindikat trebao otkriti i sasvim otvoreno reći ko stoji iza napada na ovu kompaniju i zašto.

Sindikat nije rekao konkretno ko stoji iza napada na kompaniju i njene radnike niti ko je nalogodavac i zašto.
Okolinska dozvola vrijedi još dvije godine a u njenom sadržaju stoje obrazloženja što, kad i kako.
Da li ste u poslednjim tv izvještajima čuli na šta se konkretno odnosi kritika Mittalu? Na koji dio pogona i da li je taj pogon trebao imati izgrađen filter ili ima roka još dvije godine? Naravno da niste. Iskreno, veći dio stanovništva vjeruje da je u pitanju klasični reket ili ucjena. Koliko Mittal treba da plati i kome da bi ga prestali prozivati sindikat nam nije odgovorio. Nakon godina indolentnosti za građanima Zenice tolika iznenadna briga, ma s koje strane dolazila,  je zaista iznenađujuća. Građani Zenice putem komentara na društvenim mrežama iskazuju negodovanje zbog harange koja se sprovodi nad ovom kompanijom i sve više vjeruju da neko trguje s njihovim zdravljem i osjećajima. Ovo što trenutno rade nije borba za čist zrak, ovo je napad na kompaniju, njene radnike i njihovu egzistenciju. S toga, puna podrška radnicima i sindikatu Arcelor Mittala.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...