petak, 12. srpnja 2019.

Najavljena nova sjednica Gradskog vijeća: na pomolu rješenje za Zenicatrans




Do sad ste mogli primjetiti da se na sjednicama Gradskog vijeća čiji dnevni red utvrđuje Radno predsjedništvo većina tačaka dnevnog reda razmatra po gradonačelnikovom prijedlogu, a ako nesto ne ide po njegovom, on ih pod nerazjašnjenim okolnostima povlači s dnevnog reda.


Prema Zapisniku sa 37.sjednice Gradskog vijeća, održane 29.05 i 11.06.2019.godine Gradonačelnik je povukao svoj prijedlog zaključka za prevazilaženje aktuelne problematike u JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica, tako da se vijećnici o istom nisu izjašnjavali dok se oko ostalih prijedloga vijećnika iznijetih na vijeću nisu mogli usuglasiti. Zakazana je nova sjednica. Nova sjednica, novi pokušaj.
Bilo kako bilo, slijedeća sjednica čiji je dnevni red utvrdilo Radno predsjedništvo a ne gradonačelnik mogla bi biti prekretnica u radu ovog tijela. Naime, na sjednici Gradskog vijeća planiranoj za 23.juli 2019.godine vijećnici će sa ili bez gradonačelnika raspravljati o mogućim opcijama spasa JP. Zenicatrans prevoz putnika.

Prema informacijama s kojima raspolaže autor bloga 32.vijećnik postoji mogućnost da će vijećnici glasati za spas ovog posrnulog preduzeća čiji dugovi samo prema Poreznoj upravi Federacije BiH prelaze 3. miliona konvertibilnih maraka. Naime, po uzoru na rješenje Nogometnog kluba Čelik, kojem Grad plaća dugovanja iako je u pitanju sada već privatni klub sve više postaje jasno da će jedno od ponuđenih rješenja biti reprogram dugovanja pema Poreznoj upravi FBiH.

 Polazeći od informacije iz Izvršenja budžeta, odnosno od činjenice da se priliv sredstava po osnovu primitaka iz Uprave za indirektno oporezivanje drastično povećao postaje jasno da novac nije nikakva prepreka za takvu opciju. .

Prema izvjestaju iz Izvršenja budžeta za 2018.godinu od ovih prihoda u budžet se slije preko 12 miliona konvertibilnih maraka.
 Osim povećanog priliva sredstava u budžet po osnovu UIO, budžet se uvećao i po osnovu prodaje državne imovine, odnosno zemljišta tako da je po osnovu ovih namjena samo jedan privredni subjekt uplatio preko pola miliona maraka. Prihodi i donacije su veći u odnosu na 2017.godinu za čak 138 %.  Novca ima, vjerovali ili ne, lažno je reć' da ne znaju kud će s njim tako da slična rješenja i konkretnu pomoć mogu očekivati i druge kategorije stanovništva i kolektivi. Čini se kako vijećnicima koji čine većinu u Gradskom vijeću (SDA, SBB-a, A-SDA) neće biti problem iznaći rješenje za bilo koji problem koji se nađe na dnevnom redu. Naravno, u najavljenoj sjednici gdje se očekuje i rješenje za putnu komunikaciju Zenica _ Babino gradonačelnik ih neće moći spriječiti povlačenjem tačaka dnevnog reda jer ovaj put isti nije predlagač dnevnog reda. Dakle, i Babinci mogu očekivati pozitivan ishod i bolju putnu komunikaciju.

Pogledajte dio primitaka iz Izvršenja budžeta koji se spominju u članku.





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...