ponedjeljak, 1. srpnja 2019.

Milionsko vrijedno zemljište i objekte daju pod hipoteku zbog nečijeg propusta u neplaćanju poreza

Četvrti jul 2019.godine i četvrta tačka dnevnog reda 38 sjednice Gradskog vijeća koja se odnosi na "Zahtjev JP Za upravljanje i održavanje sportskih objekata doo Zenica za davanje  suglasnosti za upis hipoteke na nekretnini u vlasništvu Grada Zenica" je najblaže rečeno amaterski pristup i neodgovorno ponašanje naspram društvene imovine. Osim što se u dostupnim vijećničkim materijalima uopće ne pokušava objasniti vijećnicima o kakvom dugu se radi, ko ga nije platio i zašto, odgovorni iz ovog javnog preduzeća predlažu milionski vrijedno zemljište založiti pod hipoteku zbog 385.666,90 KM.
Naravno da će nam se dešavati ovakve gluposti kada na čelu preduzeća umjesto ekonomiste  imamo zlatara i muzičara.
Dakle, prema ovoj gospodi iz javnog preduzeća vijećnici bi trebali dići ruku i potvrditi nemaran odnos naspram društvene imovine dajući za dug od 385.666,90 KM.  pod hipoteku objekte koji imaju milionske vrijednosti. U Zapisniku sa 37.sjednice Gradskog vijeća stoji da se vijećnici nisu izjašnjavali po ovoj tači zato što nije bilo akata ali to ne predstavlja problem gradskoj administraciji da je ponovo stave na dnevni red bez detaljnijeg obrazloženja po pitanju napravljenog duga. Vijećnici bi po ovoj gospodi trebali odobriti zalaganje zemljišta milionske vrijednosti zbog nečijeg neplaćanja poreza za koje se u svijetu ide u zatvor.
Podsjećam, još na 35.sjednici vijećnik Đenan Dedić je, navodno uz obrazloženje, predložio kontroverznu tačku kao dopunu Dnevnog reda.
Dana 24. aprila 2019. godine, Gradsko vijeće je skoro nezainteresovano dalo uslovnu saglasnost na upis hipoteke na
nekretninama u vlasništvu Grada Zenica na ime obezbjeđenja duga uz pozitivno mišljenje
Gradskog pravobranilaštva prebacujući lopticu ili bolje rečeno odgovornost na Gradsko pravobranilaštvo. Međutim, UIO ne prizna saglasnost pravobranilaštva pod obrazloženjem da ono ne raspolaže sa gradskom imovinom već Gradsko vijeće tako da će se na kraju ipak vijećnici morati opredjeliti da li će dati milionsku vrijednost za 385.666,90.

 Radi se o davanju saglasnosti na upis hipoteke na nekretninama,označena kao:
1. "Tribine, fiskultumo igralište" izgrađen na na k.č. 88/10,
2. "Kamberovića polje, Upravna zgrada" izgrađena na k.č. 88/11,
3. "Atletski stadion, fiskulturno igralište" izgrađeno na k.č. 88/12,
4. IIRagbi stadion, fiskulturno igralište" izgrađeno na k.č. 88/13, KO SP Kamberovići, upisano u zk
ulošku 120,

i sve to radi osiguranja plaćanja duga od cca 385.000 maraka u korist Uprave za indirektno oporezivanje.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...