ponedjeljak, 24. lipnja 2019.

Zeničani će na grijanje morati sačekati još tri godine

Većina građana je skeptična kad je u pitanju izgradnja nove toplane, a neki će spomenuti i nerealizovanje jedne ranije slične ideje. Naime, plan da se gradi termoelektrana na plin koja bi grijala stanove u Zenici ostao je samo na nivou ideje i nikad nije ostvaren. Na istom mjestu sada nam preko lokalnih režimskih medija promoviraju zemljišta za navodne investitore koji će graditi kompanije i zapošljavati nove radnike. Za sad, tamo je još uvijek livada, ni toplane ni radnih mjesta.

"Problem grijanja Zenice je rješiv!", tvrdi Boris Britvar, zenički arhitekta.

- Zagađenje je dugogodišnji problem Zenice !!!
Grijanje grada je dugogodišnji problem Zenice !!!
Rješenje postoji !!!
Zakon o principima lokalne samouprave utvrđuje pravo na zdrav život svih građana, za šta je odgovoran gradonačelnik i Gradska uprava !!!
*Gradsko vijeće je postavilo zadatak Gradskoj upravi da pokrene rješavanje pitanja zagrijavanja grada.
*Urađena je preliminarna studija projektnog prijedloga kojom se predlaže rješenje zagrijavanja grada putem novih kotlova u Arcelor Mittalu koja je načelno prihvaćena i nakon čega je Gradsko vijeće zahtijevalo od gradonačelnika da se sačini studija utjecaja na okoliš, ekonomska analiza i osnovna koncepcija ugovora sa AM.                                                                                                                                           
*Gradonačelnik je temeljem zakona bio dužan predmetne dokumente dostaviti Gradskom vijeću na odlučivanje, ali je na žalost 4.10 2018 godine, samovoljno i suprotno Statutu Grada potpisao ugovor o osnivanju JV kompanije "Toplana Zenica" i nezakonito izvršio uplatu osnivačkog uloga.
*𝐆𝐫𝐚𝐝𝐨𝐧𝐚č𝐞𝐥𝐧𝐢𝐤 𝐌𝐎𝐑𝐀 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐮, 𝐠𝐫𝐚đ𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚 𝐙𝐞𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐢 𝐊𝐚𝐧𝐭𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐨𝐦 𝐭𝐮ž𝐢𝐥𝐚š𝐭𝐯𝐮 𝐝𝐚𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐮𝐯𝐢𝐝 𝐭𝐚𝐣𝐧𝐢 𝐮𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫 𝐤𝐨𝐣𝐢 𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐭𝐩𝐢𝐬𝐚𝐨.
*𝐔𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫 𝐌𝐎𝐑𝐀 𝐬𝐚𝐝𝐫ž𝐚𝐯𝐚𝐭𝐢 𝐤𝐥𝐚𝐮𝐳𝐮𝐥𝐮 𝐝𝐚 ć𝐞 𝐀𝐫𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐌𝐢𝐭𝐭𝐚𝐥 𝐁𝐄𝐒𝐏𝐋𝐀𝐓𝐍𝐎 𝐈𝐒𝐏𝐎𝐑𝐔Č𝐈𝐕𝐀𝐓𝐈 𝐄𝐍𝐄𝐑𝐆𝐈𝐉𝐔 𝐙𝐀 𝐆𝐑𝐈𝐉𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐆𝐑𝐀𝐃𝐀 𝐳𝐚 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝 𝐝𝐨𝐤 𝐧𝐞 𝐛𝐮𝐝𝐮 𝐮𝐠𝐫𝐚đ𝐞𝐧𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐢 𝐢𝐬𝐩𝐮𝐧𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐮𝐯𝐣𝐞𝐭𝐢 𝐮𝐭𝐯𝐫đ𝐞𝐧𝐢 𝐨𝐤𝐨𝐥𝐢š𝐧𝐢𝐦 𝐝𝐨𝐳𝐯𝐨𝐥𝐚𝐦𝐚 𝐢 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦 𝐁𝐢𝐇. I do sada su se u Zenici potpisivali tajni ugovori kojim se trgovalo interesima građana i svi znamo koji su rezultati, zaključuje Britvar.

Podsjećam, 5. oktobra 2017.godine rekli su nam da Zenica problem grijanja rješava gradnjom nove toplane u roku od dvije godine. Navodno, Grad Zenica, ArcelorMittal i finski partneri gradit će toplanu, koja će koštati 50 miliona eura. Međutim, obzirom da gradnja još uvijek nije počela rok se produžava na 2022. godinu.

Izgradnja potpuno nove toplane ekonomski je i ekološki izvodiv projekt. Osim ArcelorMittala, koji bi imao 50 posto učešća, tu bi se nalazio kao jedan od dioničara Grad Zenica, sa 20 posto učešća, i finski partneri, isporučilac kotlova KPA Unicon i finski državni investicioni fond Finfund, sa učešćem od 30 posto.  Kotlovska postrojenja trebala su početi s radom do kraja 2019. godine."
Po pitanju zagađenja bit će puno bolje stanje jer postojeći kotlovi prvenstveno koriste ugalj kao gorivo i iz tog razloga najveći procenat emisije SO2 dolazi iz Mittala, iz ta dva kotla."

Međutim, nije se odmaklo dalje od potpisivanja ugovora. Zeničani će na grijanje morati sačekati još najmanje tri godine, tako da se pisanje vijećnika iz januara 2107.godine potvrđuje. Tada sam u naslovu članka rekao da Zeničani neće imati kvalitetno gradsko grijanje prije 2019.god. a možda ni poslije te kako je Zenica  možda jedan i jedini grad u svijetu koji ima dva preduzeća za distribuciju i prodaju toplotne energije, a Zeničani se već godinama smrzavaju u jeku najžešćih zima.

Zenica je možda i jedan jedini grad u svijetu koji ima gradonačelnika koji sve ovo zna ali ipak ne dozvoljava da se održavaju sjednice Gradskog vijeća na kojima bi vijećnici odlučivali što je najbolje za njihove građane. Ako nije "po njegovom" sjednice se neće ni održavati. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Vezani tekst: http://tridesetdrugivijecnik.blogspot.com/2017/01/zenicani-nece-imati-kvalitetno-gradsko.html?m=1




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...