četvrtak, 20. lipnja 2019.

Prijeti li Zenici problem sa odvozom smeća?

Građani Mostara već danima negoduju zbog stanja u ovom gradu i traže od ogovornih da iznađu lokaciju za deponiranje krupnog otpada i izgradnju nove regionalne deponije na području Grada Mostara.

Prvo su aktivisti Građanske inicijative Jer nas se tiče blokirali prilaz deponiji Uborak, što je zatim prouzrokovalo višednevni neodvoz smeća u Mostaru, pa su građani i u tom smislu počeli stvari "uzimati u svoje ruke".

Mostarci su počeli na određenim lokacijama u gradu čak i paliti smeće, a niti jedna institucija u gradu nije reagirala na informaciju o puštanju velikih koncentracija otrova, piše portal Bljesak

Svjedoci smo krize u Mostaru sa smećem kao što je i u većini gradova u BiH.
Srećom, Zenica nema tih problema zato što ima najsavremeniju deponiju na Balkanu i zato što je sanirana stara deponija Siđe, a to možemo zahvaliti našem sugrađaninu Borisu Britvaru.
Dok je obavljao funkciju Pomoćnika načelnika za urbanizam a poslije toga obavljao dužnost Zamjenika federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u ime BiH potpisao je Ugovor sa Svjetskom bankom o kreditu na iznos od 35.000.000,00 USD za projekte izgradnje regionalnih deponija u BiH i što je prvi realizirani projekat iz ove oblasti bio upravo u Zenici.

Međutim, nije isključeno da problem ne postoji. Naime, sjednice Gradskog vijeća čiji dnevni red utvrđuje Radno predsjedništvo većinu tačaka dnevnog reda "poklone" gradonačelniku, a on ih pod nerazjašnjenim okolnostima povlači s dnevnog reda. Pretpostavljam, u zavisnisti od vremenske prognoze i njegovog raspoloženja. U poslednje vrijeme iz samo njemu znanih razloga povukao je i Prijedlog odluke o produženju ugovora s preduzećem Alba koji je istekao u aprilu ove godine. Dokle će preduzeće raditi bez novog ugovora nije poznato. Možda dok istekne rok, kako bi zbog propuštanja ostao na snazi isti, kojeg su razne organizacije i pojedinci među kojima i gradonačelnik ocijenili nepovoljnim za građane i Gradski budžet.
Prema Statutu Grada, vijeće između ostalog osniva preduzeća i ustanove i druga pravna lica za obavljanje komunalnih, društvenih, privrednih i drugih djelatnosti od interesa za Grad, te odlučuje o njihovim statusnim promjenama u skladu sa zakonom;
 - odlučuje o prestanku ustanova i drugih pravnih lica u skladu sa zakonom;
 - odlučuje o prijenosu i preuzimanju osnivačkih prava u skladu sa Statutom;
- razmatra izvještaje o radu i poslovanju javnih preduzeća tako da Radno predsjedništvo i Gradsko vijeće ne mora zavisiti od gradonačelnikovih prijedloga dnevnog reda.
Znači, Radno predsjedništvo može samo, i bez gradonačelnika izabrati temu i donositi odluke za dobrobit građana Zenice.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...