srijeda, 15. svibnja 2019.

Na pomolu skandal oko putovanja na hadž?!


"Pandorina kutija je otvorena. Toga su se svi bojali, ali sada nema povratka", samo su neki od komentara poziva za prijave i uplatu putovanja na hadž oko kojeg su se počele vezati dileme i kontroverze. Neki su mišljenja da je ovo putovanje zaista preskupo kao i sve što Islamska zajednica u BiH nudi. Počevši od đenaza, za koje porodica preminulog mora izdvojiti pozamašna sredstva.
U proteklih deset godina cijena odlaska na hadž u BiH porasla je više puta. Prema podacima Udruženja muslimana u Albaniji, troškovi hodočašća za 2018. godinu iznosila je 3.500 eura, dok je u BiH iznosila 4.167 eura.

Na objavljeni poziv za prijave i uplatu putovanja na Hadž 2019. godine Ejub Kučuk, vlasnik agencije "Mita" postavio je zanimljive komentare na FB stranicama Hadž i Umra BiH i Islamska zajednica u BiH na koje se nada da će dobiti odgovor.

Njegov komentar prenosim u cjelosti:

Poštovani,

Jako mi je žao sto niste nasli vremena da odgovorite na moj prethodni email i pozovete me na razgovor, a vezano za kršenje mojih prava, klevete i govor mržnje koji je ispoljen prema meni. Šteta, ali to dobrim dijelom govori u korist mojih pisanja na Facebook i zašto sam razgovore prebacio u javni prostor.

Danas želim obavijestiti uvaženog Reisu-l-ulemu da je ponuda za Hadž koju ste objavili (Islamska Zajednica, Medžlisi, Ured za Hadž i Umru) suprotna ZOO (Zakon o Obligacionim Odnosima) po više parametara. Naime, svaki ugovor ima osnovne elemente koji su propisani zakonom:

1. Ugovorne strane - Iz ponude nije jasno ko je ugovorna strana, koje pravno lice je organizator i odgovorno lice za potpis ugovora i realizaciju usluge. Navedena su samo uplatna mjesta i gdje se može izvršiti potpis ugovora (ako ugovora uopšte ima)

2. Predmet ugovora - Usluga koju pružate i koja se plaća nije "odlazak na hadž" nego:
- Smještaj; koji hotel u Medini, za koliko su osoba sobe, koliko m2 kvadratnih, da li se spava na pomoćnim ili na normalnim ležajevima, šta je uključeno u cijenu sobe, koliko obroka imamo, šta nam je na raspolaganju u svakoj sobi
- Smještaj; koji hotel u Meki, za koliko su osoba sobe, koliko m2 kvadratnih, da li se spava na pomoćnim ili na normalnim ležajevima, šta je uključeno u cijenu sobe, koliko obroka imamo, šta nam je na raspolaganju u svakoj sobi
- Prevoz mora biti jasno definisan (Sarajevo-Medina, Medina- Meka, Meka-Sarajevo, Meka-Arefat-Meka...)
- Dodatne usluge; Fakultativna putovanja, izleti, na koliko osoba jedan vodič...
- Za koliko osoba se organizuje odlazak na Hadž?

3. Rok isporuke - ne može biti opisni, mora biti jasno definisan. Pogotovo jer se radi o putovanju za koje svi uposleni moraju uzeti godišnji odmor. Odlazak mora biti jasno definisan, vrijeme boravka u Medini, vrijeme boravka u Meki, kada se tačno odlazi na Arefat i kad se vraća sa Arefata, kada je povratak u Sarajevo. Da li postoje razlike u cijenama za kraći boravak u Saudijskoj Arabiji i duži (u slučaju da neko nema dovoljan broj dana godišnjeg odmora). Pored toga što nemate jasne datume odlaska i povratka, ostavljena je i napomena da se i ovi opisni rokovi mogu mijenjati.

4. Cijena - Cijena mora biti transparentna i odnositi se na jasno definisane parametre, što nije slučaj s vašom ponudom.

Ranije sam postavio dosta pitanja na koje sam djelomično dobio odgovor, a još uvijek čekam odgovor na jako mnogo neodgovorenih pitanja. Između ostalog, u komentarima na FB stranici Hadž i Umra BiH vidim potvrdu mog ranijeg pisanja za prijave koje su se očito vršile mjesecima prije nego što ste objavili ovaj poziv. Dok je Muderis mene uvjeravao da će sve biti objavljeno na vrijeme, da nemate nikakvih informacija i da se još ne primaju prijave, ljudi su se prijavljivali preko Medžlisa. Time smo stavljeni u neravnopravan položaj obzirom da je broj mjesta ograničen.

Ono što je suprotno zakonu, suprotno je i vjeri. Ponuda koja nije transparentna stavlja kupca u nepovoljan položaj u odnosu na prodavca, prodavac koji ima monopol koristi dominantan položaj u odnosu na kupca kako bi ga doveo u zabludu i kao takve ponude su suprotne bh. zakonima ali i po šerijatu.

Kao i do sad, vi me možete optužiti da radim protiv Islama, vjerovatno nećete ni odgovoriti na postavljena pitanja. Da je imalo sreće, razmislili bi dobro o ovome što pišem, shvatili to kao konstruktivnu kritiku u svrhu unapređenja usluga, rada po zakonu i kako se ne bi ogriješili o tuđi Hak (pravo) što je, bar u mom slučaju, veoma često.

Kao i svi zainteresovani danas ću posjetiti adrese koje stoje u ponudi i podrobnije se raspitati te izvršiti prijavu ukoliko sve bude transparentno.

Selam alejkum,

P.S. Uskoro ću objaviti i mail koji sam poslao prije ovog, ali još uvijek čekam odgovor pa da ih ne stavljam u ružan položaj.

Podsjećam, Ejub Kučuk je postao poznat javnosti zbog afere Giblatar u kojoj je optuženo nekoliko marketinških agencija, među kojima je i njegova agencija MITA, koja djeluje u Istnabulu, Beču i Sarajevu, zbog kriminalno-finansijskih radnji u kojima je, navodno, ova grupa nezakonito prisvojiila enormne količine novca.

Kučukova medijska agencija MITA je skupa sa medijima iz spomenute grupacije Simurg vodila medijsku kampanju SDA na prošlim Općim izborima. Pošto Kučuk slovi kao intimus Bakira Iztebegovića, nakon pobjede SDA izjavio je kako je spreman tu pobjedu „odležati“.

Nedavno je u Dnevnom avazu objavljena vijest pod naslovom Sud bi mogao blokirati imovinu Simurg Medije, u kojem se govorilo o sporu između “Mita Group”, na čijem je čelu Ejub Kučuk, i “Simurg Medije”, izdavača sedmičnika Stav i portala Faktor.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...