utorak, 14. svibnja 2019.

Da li je Begov Han izvukao pouku iz prethodnih poplava?

"Nakon nekoliko sati čekanja u Topčić polju stižem u Begov Han. Srećom, stradalih nema, ali je pričinjena materijalna šteta na poslovnim i stambenim objektima. Stanovnici raščićavaju svoje domove i polako se vraćaju svojim kućama. Električnu energiju nisu dobili svi stambeni objekti,. Dobili su oni koji nisu zahvaćeni vodom dok su ostali isključeni  sa napajanja.Voda se povukla ali još uvijek ne dovoljno da bi noćili svi u svojim kućama", glasi dio teksta koji sam pisao tog maja 2014.

Osim pomoći humanitarnih organizacija kod saniranja kuća pogođenih poplavama Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona,  koju zastupa Direktor Džavid Aličić i Općinski načelnik Mato Zovko, dana 28.12.2017.godine potpisali su Sporazum o saniranju šteta nastalih od poplava i klizišta u iznosu od milion maraka, uglavnom za sanaciju puteva.
Za prevenciju ni marke! Svaka nova kiša, prijetnja je novim oštećenjima porodičnih kuća, ali kao da to nikoga ne brine. Nije utvrđen nasip iznad asfaltne baze, nije podignut ni centimetar potpornog zida na ušću Pepelarske rijeke koja je maja 2014.bila glavni uzročnik poplava.
Šicometri su dolazili, nišanili, šicali i snimali što bi trebalo napraviti da se u budućnosti ne dešavaju poplave tolikih razmjera ali rezultata nije bilo.
Završena opasnost te 2014.godine značila je i završetak aktivnosti na uzrocima poplava. Srećom, do danas materijalne štete nije bilo. Da li će je sutra ili prekosutra biti, zavisi od vremenskih neprilika. Stanovništvo i oni koji ih predstavljaju nije ništa naučilo iz prethodnih poplava. Nije da nisu mogli. Mogli su barem ove dvije gore nabrojane stvari uraditi koje ne koštaju mnogo novaca da se ne moraju moliti za prestanak padavina. Mogli su ali nisu...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...