petak, 16. studenoga 2018.

Može li ZDK naprijed ako ga vode osobe koje nikada nisu mogle zaposliti same sebe?

Konačan rezultat ovogodišnjih izbora ne daje odgovor na pitanje iz naslova. Građani su svojim glasovima na oktobarskim izborima "zaposlili" dvije osobe mlađe od 60 godina. I sada bi trebalo da osobe koje nikada nisu mogle zaposliti same sebe smanje nezaposlenost i donesu bolju budućnost građanima ZDK. Da li će je donijeti ne znam, ali i ako je i ne donesu, donijet će je sebi i time okončati vječitu neizvjesnost svoje nezaposlenosti.
Naime, njihova prva aktivnost je već najavljena u printanim medijima a prema nezvaničnim informacijama pripremljena je i odluka o profesionalizaciji zastupnika.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je u februaru 2018.godine usvojila Zakon o platama i naknadama u organima vlasti ZDK čime je ukinuta profesionalizacija poslanika, "bijeli hljeb" te naknade za odvojeni život.
Zakonom koji je odnedavno stupio na snagu konačno su ukinuti pravo na bijeli hljeb, pravo na profesionalizaciju za zastupnike i sada bi po novoizabranim zastupnicima ili novoformiranoj koaliciji trebalo da ga vrate.

Podršku Skupštini ZDK u donošenju ovog zakona za ukidanje ovih prava pružili su i Centri civilnih inicijativa koji su poručili da se nadaju da ovaj pozitivni primjer neće proći u ignorisanju drugih institucija vlasti u zemlji te da će i drugi, vođeni dobrim primjerom institucija ZDK, uskladiti svoja primanja i privilegije s općom situacijom u društvu. Međutim, promjenom vlasti mijenjaju se i pravila i najavljuju novi zakoni. Mlade snage u petoj deceniji života odlučni u svojim namjerama pripremaju novu odluku za "opšte dobro" koja glasi: obezbjediti sebe a ostalima što ostane. A što ne bi moglo, nisu na hadž išli...


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...