petak, 12. listopada 2018.

Kako je Konaković sarajevskim privatnicima halalio 25 miliona maraka!?

Hadžija Elmedin (Dino) Konaković "borac za ljudska prava" prije izbora napušta SDA i osniva stranku "Narod i Pravda" koju poslije izbora priključuje Kasumovićevoj koaliciji "POŠTENA DRŽAVA". Da nije žalosno bilo bi smiješno. Hadžija i zlatni ljiljan će u budućnosti biti predvodnici "poštene države". Države u kojoj poslije klepanja, zloupotrebe položaja i reketa više nećeš ići u zatvor već na bolji položaj.

O čemu se radi. U januaru ove godine, Dino je kao premijer Vlade, dok je po Skupštini mahao nepostojećim računima i grmio o ilegalnom teletu i korupciji ZOI-a,  potpisao odluku kojom se 10 firmi u Kantonu Sarajevo OSLOBAĐAJU plaćanja bilo kakvih naknada.
Među njima su Budnjini hoteli i Termalna Rivijera na Ilidži.
U pitanju je iznos, prema revizorskim izvještajima, od oko 3-4 miliona maraka godišnje, koji se ni sudom više nikada neće moći utjerati.
Šefa kantonalne inspekcije je zbog ilegalnog teleta odveo na Bjelasnicu, međutim u ove firme, sa milionskim dugovima, inspekcija NIKADA nije poslana.
Poslije, stavlja Arijanu Memic kao drugu na listi, dok istovremeno njegovim jednim potpisom Budnjo hajruje stotine hiljada maraka.
Ukupan DUG tih kompanija prema budžetima općina i Kantona je preko 30 MILIONA KM.

Dakle, u Kantonu Sarajevo 15 privatnih firmi koristi podzemnu vodu koja je javno dobro. Samo pet njih to radi  na osnovu sa Kantonom potpisanih koncesionih ugovora.  I jedne i druge, jedva da ikakve naknade plaćaju. Njihov dug prema Kantonu i općinama krajem 2017. prelazi  25 miliona KM. Usporedbe radi, za 25 miliona može se izvršiti pola planirane obnove vodovodne mreže za koju je sada uzet kredit.
I šta u januaru 2018. radi tadašnji premijer Kantona Elmedin Konaković, tada SDA, sada Narod i Pravda: Ukida odluku po kojoj su kompanije koje nemaju koncesione ugovore bile obavezne da plaćaju 1,5 KM po potrošenom kubiku vode.
Šta to znači?
- Ne moraju više ništa plaćati,
- Nema osnove za naplatu i sudsko gonjenje.
Vlada je zbog neplaćanja mogla trenutno obustaviti njihov rad, to nikada nisu učinili. Za dugove napravljene do ukidanja odluke, kako je upozoreno u revizorskom izvještaju, čak i da dođe do sudskog postupka, prijeti zastara.
Ukratko: Privatne firme mogu uz blagoslov vlasti nastaviti bez ikakvog plaćanja crpiti našu vodu i na tome se bogatiti.

Podaci su preuzeti iz upravo objavljenog revizorskog izvještaja
"Izvještaj o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za 2017. godinu"
http://www.vrifbih.ba/javni-izvj/kanton/default.aspx?id=8938&langTag=bs-BA






Izvor: fcb.pr. "EKO AKCIJA"


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...