nedjelja, 14. listopada 2018.

Bošnjaci, moral i politika

Piše: Ibrahim Emić, saradnik bloga 32.vijećnik

Kada su grčkog mudraca Diogenesa zamolili da nabroji budale, on je, otprilike, odgovorio da je to težak i gotovo neizvodiv posao, pa je predložio da nabroji pametne jer njih puno manje ima i zato je to lakši i brže izvodiv zadatak.
 Ako to prenesemo na vlasti i vladare, mnogo je lakše nabrojiti vlasti koje valjaju a time i vladare, od onih koji ne valjaju.
 A kada su Diogenesa upitali kako je postao mudar i pametan, on je odgovorio da, ukoliko toga u njemu ima , najmanje je sam zaslužan za to; - Ja sam gledao i slušao šta budale rade i govore, i ja sam se toga klonio na djelu i riječima. U tome se sastoji moja mudrost.
  Otuda i kada su se dešavale promjene u vlasti i vladarima, novi pobjednici su nastavili raditi iste greške, ne prihvatajući pozitivne rezultate prethodnih vladajućih stranaka i ne priznavajući ih.
  Ove redove bi bolje napisao neki bošnjački intelektualac, ali, svjedoci smo ovih post izbornih dana, kako analitičari daju svoje izjave o izborima. Rijetki su oni, gotovo ih i nema, koji bi priznali svoju pogrešnu procjenu izrečenu prije izbora. I oni se, kao i gubitničke stranke, pozivaju na nekakvu krađu glasova, na nekakve neregularne i mutne radnje koje su se dešavale prilikom brojanja glasova.
 Rekoh  da bi bolje ocjenu dao neki bošnjački intelektualac, ali su oni zaokupljeni grdnjom drugih intelektualaca iz reda bošnjačkog. Grdnja se ogleda u njihovoj šutnji, neangažiranosti Itd. A oni opet misle da je njihova šutnja ishod spoznaje uzaludnosti govora.
   Bili smo svjedoci predizbornih parola stranaka, pa su neke stranke propagirale, Bosna i Hercegovina bez entiteta, ali nam se sada smiješi, Bosna i Hercegovina bez identiteta i entitete bez Bosne i Hercegovine.
Pojavom novih stranaka koje su se iznjedrile od vladajuće stranke, do izražaja, poslije izbora, dolazi gomila neiživljenih i nezajažljivih ljudi koji bi, iako su izgubili izbore sada formirali vlast, odnosno umjesto načela zakonitosti u okviru pravne države prave masovne hajke na svoje Bošnjake praveći ih neukima zbog njihovog glasanja i njihov jedini cilj je iznalaženje modusa kako se domoći vlasti, pri tome ističući kako sa SDA nema koalicije. A birači su pod strahom od dolaska nekih političkih karikatura na vlast.
 Dolaze do izražaja političari, za koje njihove pristalice kažu i kada lažu da su dobre diplomate i uspješni političari, dok za obične građane kada ne govore istinu kažu da lažu.
Pokazali su pravo lice, potisnuli su ono iz sebe čovječije, da su bića svijesti, bića morala, bića vizionarstva, a njima su zagospodarili i zadominirali i izašli na vidjelo njihov interes, korist iz svega, materijalna dobit, kapital, profit i samo ovosvjetska zarada , postaju sluge, instrument i sljedbenik a na kraju i žrtva zlatnog teleta:,, Zaokupljava vas nastojanje da samo što imućniji budete, sve dok grobove ne naselite".
 Gubitnici na ovim izborima nastojat će zadati udarac pobjedniku, ali nemaju pojma da sa svojim velikim zamahom mogu itekako promašiti, baš kao u boksu, a promašaj iziskuje dodatni mu zamor veći nego da primi prosječan udarac, i pri tome može biti ,,nagrađen" uzvratnim udarcem , od protivnika, i brzo će se naći ili na podu ili u nokdaunu. Nije džaba Ali slijedio devizu u boksu - eskivirati udarce i munjevito bez promašaja uzvraćati pogotkom na promašaj. Takva je i politika. Ni ona ne živi od slave, ni od sjećanja, ni od uspomena, ni od zatečenih prava predaka nego od efikasnosti i konkretno postignutih rezultata.
I na kraju, treba se koristiti logistikom političkih budala  kao što je mudrac Diogenes rekao: ,,....ja sam samo slušao šta budale govore pa to nikad nisam ponavljao i pričao i gledao sam šta oni rade pa to nikada nisam činio. Ukoliko sam doista mudar za to su više zaslužne budale od mene samog".

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...