petak, 5. listopada 2018.

Gotovo je gotovo....

Piše: Ibrahim Emić, saradnik bloga 32.vijećnik

,,Nije majka sina karala što se kockao, nego što se vadio". I politika je kao kocka, kao kladionica , kao poker. Opredjeliš se za jednu kartu, za jedan tim ili još bolje za jednu političku stranku. I kad djevojka u kladionici unese rezultate, ili kad prodavač kod Socijalnog naplati listiće binga, ili pred samo glasanje na izborima kontaš, mogao sam igrati x, mogao sam uzeti bingo sa druge kamare, mogao sam glasati za neku drugu stranku, mogao sam držati kao adut u rukama damu a ja držao kralja...Sve, sve jest da kralj i kec daju petnaest kod anjca, ali to je najmanje, pa zašto je kralj dobar, možda samo kad imaš šesnaest, zahvaljujući dami koja je legla na keca i dvicu pa čekaš kralja da on legne na damu, i samo te anjc može pobijediti. 

Tako i kod ove druge kocke, kod glasanja na primjer. Doći ću sutra u školu na glasanje, uzeti ona četiri listića, pardon lista, olovku koja je zavezana kanafon da je nedaj Bože neko ne ukrade i u kabinu. Ima sličnosti kladionica sa glasačkim mjestima. Olovka, listić sa parovima, blagajnica koja naplaćuje klađenje, a na drugoj strani opet olovka, listići sa kandidatima, samo mjesto blagajnice glasački odbor. I gle, oni ne naplaćuju. Ali ćeš ti plaćat naredne četiri godine ako pogrešno glasaš. Ovako u kladionici platiš odmah, sutradan vidiš rezultat i ideš dalje. Na glasanju se malo duže čekaju rezultati, rezultati koji traju četiri godine i koje građani plaćaju naredne četiri godine i ne znajući za to. Razne takse, parking mjesta, paušali, potrošačka korpa, i uz malo hljeba i igara, dočeku Nove godine na otvorenom uz nekakve zvijezde koje su same sebe proglasile zvijezdama, cvijećem, prostiranjem asfalta barem on bio i sto metara dug, prolazi polako vrijeme građanima a Željezara dimi li se dimi, naročito dan prije izbora. Nahajcali peć tehnološkim plinom za kojeg i budući investitori u novu toplanu kažu da ne zadovoljava ekološke standarde, znajući da je narod zabavljen predizbornom šutnjom pa neće ništa da im kaže, neče da se žale. Za to vrijeme gomila se prašina po krovovima i po asfaltu, prašina koju ćemo primjetiti tek u ponedjeljak kada se proglase pobjednici i oni što su označili pogrešnu stranku, pogrešnog kandidata, počet će da negoduju. -Izborna prevara, počet će tako. 

-Poništit će se izbori..prašina će i dalje padati na krovove i na asfalt, zrak će biti zagađen sumpor dioksidom, a ovim što su glasali za stranku koja je izgubila izbore bit će za sve to kriva pobjednička stranka.

 -Znao sam, govorit će, jest da su oni vladali protekla dva desetljeća, ali zaista oni imaju najbolji kadar, imaju infrastrukturu u svim segmentima, ne galame i ne vrijeđaju, radi svako svoj posao. Istina ima i među njima, odnosno bilo je i onih koji su radili samo za sebe, ali eto očistili su se od njih, koliko toliko što se vidi po njihovim kandidatskim listama. Prave i oni greške, eno na nekoj promociji u nekom manjem mjestu, valjda njihovo lokalno rukovodstvo stranke dovede pjevaljku koja baš ne priliči njima, ali eto dešavaju se greške. 

 Proteklih dana, mjeseci, bilo je rivaliteta, naročito po društvenim mrežama između članova i simpatizera stranaka, bilo je vrijeđanja, lažnih profila, podmetanja, iznošenja prljavog veša, ali i dobronamjernih kritika, i evo, došao je dan kada će se građani izjasniti i demokratskom većinom izabrati pobjednika koje ovi ostali trebaju čestitati i prihvatiti volju naroda. Ali postoji ono ,,ali", brine najviše reakcija onih odmetnika, isključenih iz stranke koja će pobijediti, jer kako reće 32 vijećnik, bolestan čovjek ima samo jednu želju, da pobijedi svoje dojučerašnje stranačke kolege. A ima ih dosta što odmetnika, što stranaka što su se također odmetnuli iz svoje matične stranke obrazlažući neprihvatanjem njihovih ideja u stranci, a ustvari nezadovoljstvom mjestom koje im je stranka namijenila. Svakog čuda tri dana a SNAGA NARODA će to brzo sanirati i uvažavajući greške koje je činila u proteklom periodu nastaviti da vodi ovu zemlju uz pomoć koalicionih partnera koji imaju isti ili sličan program. Lijepa je ova naša jedna i jedina Bosna i Hercegovina. I nemojte razočarati SNAGU NARODA!!!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...