subota, 22. rujna 2018.

Otkazana dodjela nagrade „Srđan Aleksić“ u Zenici

Za sinoć najavljena dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, u organizaciji Mreže za izgradnju mira, a koja je trebala biti održana u Zenici, naprasno je odgođena zbog, kako je navedeno, „organizaciono-tehničke prirode“, piše avaz.

Iskazali protest

No, kako saznajemo, pravi razlog je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, odnosno pobuna novinara iz ovog grada protiv njega. Zbog toga će cijeli događaj biti održan u nekom drugom gradu!

Kasumović je trebao biti jedan od govornika na manifestaciji, a s obzirom na historijat njegovih uvreda koje je upućivao novinarima, oni su odlučili iskazati protest. Zajedničkim saopćenjem oglasili su se Novinarska zajednice u Zenici i Društvo novinara BiH. Oni su istakli da se radi o događaju koji ima za cilj promociju mira, suživota i demokratije.

- Upravo zato, ali i zbog simbolike koju vežemo uz ime Srđana Aleksića, smatramo da je obraćanje Fuada Kasumovića u aktuelnom trenutku neprihvatljivo. Prisustvo osobe i posebno planirano obraćanje učesnicima događaja, koja novinare javno naziva prodanim dušama i ne propušta priliku da cijelu profesiju potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa, degradira sam događaj - naveli su u saopćenju.



Obavijest o prolongiranju termina dodjele nagrada



Organizatori, ipak, nisu to naveli kao zvanični razlog. Ali, da će manifestacija biti održana u drugom gradu, potvrdio je Aleksandar Žolja u ime Mreže za izgradnju mira.

Takva je situacija

- Dodjela će biti u nekom drugom gradu, ne u Zenici - kazao je Žolja, ali o konkretnim razlozima nije htio govoriti.

Kontaktirali smo i Gorana Bubala, koordinaora Mreže za izgradnju mira, te ga pitali o stvarnim razlozima.


- Ne mogu vam to reći. Znate kakva je situacija. Politika, kampanja. Zaista vam ne smijem reći – kazao je Bubalo, dodajući, ipak, da je „čuo“ da je sve zbog Kasumovića.



Oglasili se i iz Grada Zenice


Povodom odgađanja ove manifestacije oglasili su se iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

- Shodno molbi organizatora ceremonije dodjele novinarske nagrade "Srđan Aleksić", obavještavamo vas da se ceremonija dodjele nagrada najavljena za petak odgađa iz organizacionih razloga - poručili su iz Grada.







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...