ponedjeljak, 10. rujna 2018.

Britvar: Zalagat ću se prije svega za nova zakonska rješenja u oblasti urbanog razvoja i zaštite okoliša


Ovih dana imali smo priliku pročitati vijest o odustajanju od političkog angažmana dr. Samira Lemeša, najvećeg borca za zaštitu okoliša, organizatora najmasovnijih protesta protiv zagađenja u BiH u decembru 2012. godine, kojima je natjerao grad da uspostavi sistem za monitoring zagađenja. 

Iz ranijeg intervjua  koji je dao za blog 32.vijećnik mogli ste pročitati kako je Lemeš bio jedan od najaktivnijih zastupnika, pokrenuo veliki broj inicijativa, od kojih je nažalost samo jedna realizovana. 

Razočaran „neuspjehom“  odlučio je da se ne kandiduje i tom prilikom kazao  „u oktobru glasajte za ljude, a ne za političke partije“. 

Koje ljude? Odgovor na to pitanje možda ćete naći na predizbornim skupovima ili promotivnim fcb.stranicama gdje se kandidati direktno obraćaju građanima. Jedan od kandidata koji se direktno obratio građanima Zenice je i Boris Britvar, nositelj liste za Parlament Federacije BiH ispred „Naše stranke“ Zenica koji bi, ako uzmemo u obzir dio njegovih obećanja na neki način mogao biti zamjena za Lemeša.  

U nastavku teksta pričitajte što nam to Britvar obećava:

Na predstojećim Općim izborima, ispred Naše stranke, kandidat sam za zastupnički dom Parlamenta FBiH za izbornu jedinicu br.405, to jest Zenicu, Žepče, Zavidoviće, Maglaj, Doboj Jug, Usora i Tešanj. Rad u Federalnom Parlamentu želim posvetiti poboljšanju pravne sigurnosti građana kroz nova zakonska rješenja, a prije svega u oblasti urbanog razvoja i zaštite okoliša.

Zalagat ću se za :
- Harmonizacija strateških razvojnih dokumenata Bosne i Hercegovine
* energetske strategije
* strategije zaštite okoliša
* strategije ruralnog razvoja
* strategije zbrinjavanja krutog otpada
sa prostorno planskom dokumentacijom FBiH, kantona, gradova i općina


- Utvrđivanje rokova za donošenje Prostornih, Urbanističkih i Regulacionih planova u cilju skraćenja procedura izdavanja odobrenja za građenje i otvaranje mogućnosti projektnim tvrtkama da putem javnih ovlaštenja vrše izradu urbanističko-tehničkih uvjeta.
- Pokretanje fonda za stimulisanje stanogradnje za mlade.
- Usvajanje jedinstvenih procedura za tehnički prijem objekata sa posebnim osvrtom na urbanističke norme, kvalitet gradnje i sprječavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.
- Usvajanje Zakona o komori arhitekata kao institucionalne kategorije kao garanta sigurnosti kvalitete u poslovima projektovanja, građenja i stručnog nadzora.
- Racionalizacija korištenja prirodnih resursa a posebno po pitanju izgradnje hidro-energetskih objekata i eksploatacije kamenoloma, uključujući poticanje razvoja alternativnih izvora energija.
- Izmjene Zakona o državnoj službi u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti državnih službenika za izdavanje odobrenja za građenje suprotno odredbama Zakona o prostornom uređenju i građenju i Zakona o zaštiti okoliša.







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...