četvrtak, 26. srpnja 2018.

Zeničani na gradonačelnikovoj oficijelnoj stranici potiču na šovinizam!?

Da 32.vijećnik nije sam i ne kritizira bezveze ponašanje pristalica Fuada Kasumovića govori podatak sa facebook stranice "Udruženja nacionalnih manjina Zenica". Ono što ćete pročitati u narednim rečenicama navodi na pomisao kako živimo u vrijeme Hitlerovskog režima i Gebelsove propagande.

"Najgore što su sve pristalice Nezavisnog bloka iskazale visok stepen šovinizma prema Romima na oficijelnoj stranici Fuada Kasumovića. Zabrinjavajuće je što je jasno po načinu njihovog pisanja da nema prostora za Rome i da su izrazito agresivno raspoloženi prema.manjinskim grupama. Izgleda da nas namjerno vraćaju u doba 92 godine", stoji u jednom od komentara "Udruženja nacionalnih manjina Zenica".

Dragi Johan Leiton, sve Vas razumijemo i sve je na mjestu što ste rekli, svaka riječ, svako slovo, nastavljaju iz ovog udruženja obraćajući se osobi koja ih je podržala svojim komentarom, kojeg neću prenositi radi važnosti istaknutog problema.

- Zabrinjavajuće je i žalosno  kada obični građanin Zenice potiče nacionalizam, šovinizam i rasnu diskriminaciju, nastavljaju iz udruženja. Međutim, mnogo je opasnije kada to radi jedan javni zvaničnik, javno izabrana osoba, gradonačelnik Kasumović, svojim nastupima na sjednicama i njegovi saradnici koje ćemo u narednim danima javno imenovati, potaknuli su građane Zenice na javno ispoljavanje mržnje prema Romima. On kao institucija, pogotovo ljudi uposleni u PR službi gradonačelnika nisu smjeli ovo pokrenuti, a sada se ne može zaustaviti. Čak se sad bojimo da ce krenuti poticati i fizičke napade na nas..mi smo samo tražili naša prava, a gradonačelnik krajnje perfidno putem lažnih profila svoje PR službe potakne narod protiv nas. Ovu politiku su zaista i koristili Hitler, Musolini i Franko. Nije ovdje niko svjestan osim nas da upravo Zenica može biti bure baruta koje će buknuti upravo na ovoj tematskoj sjednici...vidjet će mnogi o čemu govorimo...

Podsjećam, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice nedavno je organizovalo proslavu najvećeg romskog neslužbenog praznika – Đurđevdana. Proslavu ili roštiljadu za koju sam tada kazao da će im biti najskuplja roštiljada od kako postoje u Zenici aludirajući na ono što će se dešavati nakon toga.

 Proslava se održala na lokalitetu romskog naselja Banlozi, a ova lokacija je odabrana iz razloga što u ovome romskom naselju vladaju najgori životni uvjeti u odnosu na sva ostala romska naselja u Zeničko-Dobojskom kantonu, pa i BiH. U informaciji koja je tada objavljena istaknuto je da je
rostiljada organizovna  zahvaljujući potpori zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je kao i bezbroj puta do sada, pokazao da izuzetnu pažnju poklanja zaštiti manjinskih naroda sa prostora grada Zenice, kao i unapređenju njihovih životnih uvjeta, kao i da je tom prigodom organizovana  bogata trpeza, te da su sami Romi iz ovoga naselja sa oduševljenjem  isticali da nepamte veću roštiljadu i proslavu ovoga za Rome najznačajnijeg praznika.

Dakle, dragi moji Romi, prisjede vam Fuadov ručak. Zao mi je što su se moje crne slutnje obistinile. Nadam se da ćete u što skorije vrijeme znati izabrati i dobiti istinskog predstavnika u vlasti koji će društveni interes staviti ispred ličnog.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...