petak, 27. srpnja 2018.

SMB stranka!?

Naš Ibrahim Emić je ovaj put svoje pero iskoristio da nam na jedan svojstven način kaže koju o trojici zeničkih revolucionara i njihovom planu 10.

Piše: Ibrahim Emić

Kaže mi prijatelj da u Zenici ima neka nova stranka, zove se SMB stranka.

- Kakva je to stranka, koji joj je program , koja joj je službena boja? -Ne znam ni ja , imaju neki program, kažu neće ni na jednu stranu, samo tamo gdje je pošteno i ispravno, a boja im je vjerovatno SMB.

 Kada izlaze u javnost sa svojim stavovima izlaze pojedinačno pa onda jedan drugom čestitaju, znaš ono u stilu, e neka si im se nagovorio.
Znaju i kritikovat ostale što ne čitaju knjige, jer kako kažu, treba čitati da bi se znalo i o Moši Pijade i o Čerčilu, a tek o Hruščovu koji je s Titom išao u lov, tu treba pročitati brdo literature, steći umnu moć, razlikovati istinu od neistine, shvatiti da u svijetu morala postoji samo jedno načelo kojim bismo izrazili najviši stepen umne , moralne i duhovne djelatnosti, a to načelo je istina. Onda ne bi ljudi bili igračka slučaja niti dijete slučaja da se snjim igraju kako hoće, nego će on njima upravljati onako kako on želi. Ima jedan među njima koji se bori snagom argumenata s tim što mu vaga uvijek pretegne na jednu te istu stranu. Trebao bi možda da uzme onu digitalnu vagu, ali i ona je nesigurna, radi na baterije koje treba često mijenjati, u protivnom vaga slaže, a on baš i ne voli ljude koji lažu. On opet vjeruje u moć, jer sva bogatstva su proizašla iz moći, a imovina ima vrijednost jedino ako daje moć, ako si na vlasti. Ovaj opet drugi, malo priča ali ima uticaja , kao neka siva eminencija. Kada progovori njegov je glas poput nekog operskog baritona, glas od kojega se tresu zavjese na ložama zgrade Opere.

Čudni su u svojim stavovima ukoliko su to uopšte stavovi. Naziv stranke SMB, podsjeća me na sivomaslinastu boju, na Robin Huda sa svojom zelenom kapicom na kojoj je bila zadjenuta peruška. Znaš, to je onaj Robin Hud što uzima od bogatih i daje siromašnim, a za vratom mu uvijek onaj šerif koji ga nastoji uhvatiti. I Robin Hud ima svoje pristalice, najvjernija su mu dvojica koji su stalno s njim.

Njih trojica predstavljaju se da ih šerif proganja, ali oni izgleda dijele plijen sa njim?
Možda i nije tako. Pravi Robin Hud i njegova dva prijatelja Džon i Alen se bore protiv tiranije kralja Ričarda Lavlje Srce koju provodi prema narodu, predstavljaju ono dobro naspram onog zla. Znaju oni da na kraju uvijek pobijedi dobro pa se zato i bore ulažući svoju energiju da se pojedincu omogući razmišljanje a time i djelovanje na njegov um.
> Znaju da na svijetu ima mnogo Robina, barem se predstavljaju tako skrivajući ono svoje loše koje će kad tad izaći na vidjelo. Evo već deveti vijek kako se pojavio prvi Robin koji još nije zaboravljen, a ove današnje Robine svijet će brzo zaboraviti . Doduše mnogi današnji Robini su odlični glumci i bez završene akademije za glumu, zahvaljujući dobrim režiserima koji su prevazišli slavnog Hičkoka, Polanskog i mnoge druge....

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...