petak, 6. travnja 2018.

Što su građani Nemile tražili kod premijera Novalića?

Znate li što su građani Nemile tražili kod premijera Novalića? Prije nego dođemo do odgovora na to pitanje bitno je podsjetiti se da su javni putevi, autoceste i budući koridori sadržani u prostornim planovima kao i na činjenicu da su isti prošli kroz javne rasprave nacrta tih planova i kantonalnu skupštinu, a zatim i lokalni nivo, nacrt prostornog plana i njegovu raspravu na sjednici gradskog vijeća i još jednu javnu raspravu. Imajući u vidu navedeno, pravo pitanje je što su građani Nemile tražili kod premijera Novalića.

Obzirom da se naslovi proizvoljno izvlače nadam se da mi nećete zamjeriti što je u njemu sadržano pitanje. Jedan ovdašnji medij prenio je kako je premijer Galijašević obećao da trasa kroz Nemilu neće ići bez saglasnosti mještana Nemile što u stvari nije nerealno dok je drugi opet stidljivo obavijestio javnost da je Galijašević sa građanima Nemile bio u posjeti kod Fadila Novalića, premijera Vlade F BiH prenoseći saopštenje press službe ZDK.

Mogli bi jednostavno zaključiti da je počela borba za naklonost građana Nemile preko trase koridora 5c ili poučeni prethodnim iskustvima da je najveća vjerovatnoća da će se jedna takva inicijativa za promjenu trase koridora najprije uvažiti ako iza nje stoji vrhuška najbrojnije političke partije.

Prema saopštenju press-a vlade ZDK stanovnici Nemile izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da projektovana trasa koridora Vc prolazi kroz samu Nemilu i zato je bilo neophodno upoznati pemijera Novalića i izvršnog direktora za projektovanje JP „Autoceste FBiH“.

Odnosno da na tom području gravitira oko 14.000 stanovnika i da nepovoljna trasa kroz Nemilu može imati nesagledive posljedice za život građana sa ovog područja.

U konkretnom slučaju, predstavnici građana Nemile smatraju da je općedruštveni interes da trasa bude izmještena zaobilaznicom pored Nemile.

"Premijer Miralem Galijašević je zamolio premijera Fadila Novalića i direktora Jasmina Buču da učine sve kako bi se uvažili interesi, želje i mišljenja stanovnika Nemile", saopštila je Press služba Vlade ZDK.


Vratimo se na pitanje što su građani Nemile tražili kod premijera Novalića? Građani Nemile su tražili ispravku radnika, seljaka, pravnika, nastavnika, profesora, novinara, doktora, ginekologa, klasičnih "dizača ruku", skupštinskih poslanika i gradskih vijećnika koji su izglasali sve te prostorne planove bili oni zakoniti ili ne, i ne znajući za što glasaju.

Prilikom rasprave o Prostornom planu na sjednici gradskog vijeća kada je i usvojen jednoglasno, a po pitanju trase autoputa gradonačelnik je izrekao neistinu da o tome odlučuje Vlada federacije, prema tome pčelari koji mu daju zahvalnice su ga trebali pitati zašto je lagao i na taj način onemogućio stanovnike Nemile da se legalno bore za svoja prava i za svoje naselje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...