ponedjeljak, 23. travnja 2018.

Da li kantonalno tužiteljstvo podržava pravno nasilje?

Sigurno se sjećate da sam pisao o neradu institucija pravosuđa, neokončane policijske istrage po pitanju ometanja novinara u njihovom radu, pozivanju na javni linč, verbalnih prijetnji i vrijeđanja po društvenim mrežama i sličnim dešavanjima u našem gradu. 

Kao autor bloga 32.vijećnik u posjedu sam informacija i dokumenata o pokrenutim krivičnim prijavama i na osnovu toga tražio sam da mi iz tužilaštva odgovore konkretno što je sa prijavom T04 KTA 0029831/17 koju je podnijela bivša Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica.


Zahtjev za pristup informacijama podnosila je i Renićka; "Obzirom na administrativnu šutnju postoje opravdanje sumnje da Tužilaštvo Zeničko dobojskog kantona, odnosono nepokretanjem istrage o protuzakonitom radu Gradske uprave, Sekretara Gradskog Vijeća i Gradonačelnika podržava pravno nasilje od strane Gradske uprave" stajalo je u njenom zahtjevu. Međutim, odgovor nije dobila.
Prema izvorima 32.vijećnika bivša Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica smatra da obzirom na karakter istih nepostupanje prema navodima iz prijave može nanijeti ozbiljnu materijalnu štetu gradu i građanima Zenice. Što vi mislite?


U svom zahtjevu obavijestio sam ih da će eventualni odgovor ili nepostupanje i oglušivanje na gore navedeni zahtjev biti objavljen na blogu 32.vijećnik u skladu sa rokovima na odgovor Zahtjeva o pristupu informacijama.
Zanimljivo, u veoma kratkom roku odgovorili su mi da je "predmet u fazi prijave, a da se Poduzimanje određenih radnji u predmetu vrši u skladu sa Planom i programom rješavanja u Tužilaštvu, prema inicijalnom broju". Što u principu može značiti da je Tužilaštvo pretrpano predmetima od "vitalnog komunalnog značaja" (tužbama za komunalije) ali i da tako može ostati unedogled. Dok se ne steknu uslovi da nekom - neka od prijava zatreba za političko uklanjanje.
 

Nakon godinu dana predmet u fazi prijave tj. sklonjen u ladicu a građani Zenice trpe štetu i anarhiju gradske uprave.
Prostorni plan,koji kasni 12 godina, usvojen na silu i na apsolutno protuzakonit način, a niko odgovoran
Predsjedavajuća gradskog vijeća smijenjena zato što "puno pita", a niko odgovoran
Građanima Nemile više niko ne može pomoći kada je u pitanju koridor 5c, a niko odgovoran
Planom je legaliziran projekat KTG što će grad skupo koštati, a niko odgovoran
Planom je pripremljena legalizacija bespravne gradnje zeničkih tajkuna, a niko odgovoran.
 

Uskoro će početi u najmanju ruku sumnjive radnje oko gradskog građevinskog zemljišta i izgradnja hidrocentrala u centru Zenice i niko opet neće biti odgovoran pošto je sve nacrtano u Prostornom planu, a tužilaštvo na žalost nema vremena za zaštitu građana.
Građani Zenice moraju znati:
Tužilaštvo je upozoreno na sve ali nisu željeli poduzeti ništa.
 

Sutra 24. 04. 2018. na 59. sjednici Skupštine Ze-do kantona na dnevnom redu je "Godišnji Izvještaj o radu Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu". U saopštenju za javnost, građanski aktivista Hasan Kreho postavlja pitanje kakav će stav zauzeti poslanici i hoće li prilikom glasanja navedeni izvjestaj ili neće dobiti podršku?
"Kao građanski aktivista nadam se da poslanici skupštine Ze-do kantona nisu zaboravili “čudne odluke” koji je Tužiteljstvo napravilo oko predmeta nezakonitog usvojenog proračuna Grada Zenica za 2017. godinu od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića", ističe Kreho.
 

- Mnogo je do sada puta Kantonalno tužiteljstvo Ze-do kantona ostalo slijepo, nijemo i gluho na financijske izvještaje od velikh građevinskih i drugih investicija financiranih iz kredita i proračuna institucija. Sada je na redu da se u interesu pravde i jednakosti pred zakonom svih građana sutra na Skupštini Ze-do kantona poslanici negativno izjasne o navedenom izvještaju za 2017. i uskrate povjerenje čelnicima Kantonalnog tužiteljstva Ze-do kantona, dodaje Kreho.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...