Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


četvrtak, 2. studenoga 2017.

Grad Zenica pobjedio građevinsku mafiju!

foto ilustracija
Osim planirane izgradnje Poslovne zone na zemljištu u vlasništvu supruge gradonačelnika Kasumovića planom su pored hidroelektrane “Vranduk” za koju se vežu brojne kontroverze i optužbe predviđene još dvije minihidroelektrane, “Zenica 1” i “Zenica 2”, kod hotela Internacional i na lokalitetu Mrtvice, tj. u samom centru Zenice. Osim toga, ovim dokumentom predviđene su i hidroelektrane Janjići i Dolipolje a u slučaju početka izvođenja radova ili usvajanjem Prijedloga Prostornog plana građani Zenice više nikad ne bi mogli uticati na izgradnju ovih objekata što je iznešeno i na današnjoj sjednici vijeća od strane Sanje Renić, vijećnice iz redova “Naše Stranke”. Izlaganje koje bi gradonačelnik Kasumović i zagovornici i lobisti plana mogli zapamtiti kao veliku šamarčinu.

Sa aspekta vodosnabdijevanja Plan apsolutno ne tretira izvorište Plave vode koja se nalazi u naselju Gradišće, a poznato je da su na tom lokalitetu izvršena sva potrebna ispitivanja za šta postoji i urađena dokumentacija koja upućuje na mogućnost snabdijevanja vodom grad za budućih 50 godina, izvorište vode čijim bi uređenjem projekt Plava voda postao besmislen jer je u pitanju ista voda.

Planom nije data jasna projekcija po pitanju zemljišta koje spada u posebne namjene. Da li će i dalje na području grada egzistirati Garnizon i Kazneno-popravni dom ili je planirano njihovo izmještanje i prenamjena prostora? U pitanju su itekako vrijedna zemljišta na koja bi grad trebao računati u budućnosti, ali očito ovdje nema privatnih interesa pa se o tome puno niti ne razmišlja.

Prijedlog Plana takođe ne daje rješenja koja bi se područja mogla iskoristiti u druge namjene nakon napuštanja rudnika i preuzimanja grada u javni posjed, kao što je npr. područje Podbriježja, niti pominje opredjeljenja ukoliko dođe do potrebe za iseljavanjem u području naselja Jagodići, Kozarca, Janjca, Osojnice, Obrenovca, Grma i Konjevića.

Grad Zenica, odnosno njegovi vijećnici su pobjedili građevinsku mafiju iako će gradonačelnik Kasumović nazvati mafijom sve one koji su glasali PROTIV... Poslovna zona “Jug”, čije građenje je planirano na zemljištu u vlasništvu supruge gradonačelnika Kasumovića nije dobila potreban broj glasova. Prostorni plan Grada Zenica za period 2016-2036 nije prošao a gradonačelnik je ponovo u stilu optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića napustio sjednicu. Nakon glasanja, gradonačelnik Fuad Kasumović je obavijestio da povlači preostale tačke sa dnevnog reda čiji je predlagač Gradska uprava te da zajedno sa saradnicima napušta sjednicu. Ovaj put s njim su otišli i kvaziljevičari čije su supruge i drugi članovi obitelji zaposleni u u javnim preduzećima i njihovim nadzornim odborima.

Zanimljivo da u toku jednomjesečne javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Grada Zenica za period do 2036. godine kao i na usvajanju istog na sjednici GV Zenica nije bilo primjedbi, prijedloga i sugestija. Na prvom javnom sastanku u sali Gradskog vijeća gdje je prezentirana osnova Nacrta prostornog plana odazvao se dvadesetak građana što je davalo sliku nezainteresiranosti za ovaj dokument.

Napominjem da su glavnu riječ u izradi Prostornog plana imali g.Semira Karić i g.Muhamed Husremović u funkciji predsjednika i zamjenika Savjeta plana.

Podsjećam, na 14 sjednici Gradskog vijeća Prostorni plan je skinut sa dnevnog reda zato što vijećnici uopšte nisu dobili kompletan materijal po tom pitanju a nakon toga je gradonačelnik povukao sve tačke dnevnog reda.

Kompletan materijal Prostornog plana koji je trebao biti usvojen na 14-toj sjednici bez vijećničkog uvida, a potom na današnjoj 15 sjednici, doc.u pdf formatu 92,4 MB objavljen je na web.stranici Grada i možete ga skinuti ovdje.

1 komentar:

  1. Otkud vam to da se na području Gradišća nalazi izvorište Plave vode? Takvo što nije poznato uopšte i trebalo bi o tome, ukoliko je istinito, više napisati.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi