srijeda, 23. kolovoza 2017.

Prodaja životinja za Kurban bajram je segment sive ekonomije !?

“Ova prodaja životinja za Kurban Bajram je segment sive ekonomije na što bi trebalo da se nadležne i odgovorne institucije u BiH urgentno angažuju”, smatra Hasan Kreho, građanski aktivista iz Zenice.

- Ovih dana se na printanim/tiskanim i elektronskim medijima često mogu pročitati i čuti reklame za prodaju životinja namjenjenjih za Kurban bajram a da se niti jednom nije pomenulo da je za te životinje prilikom prodaje tj. kupovine plaćen porez na dodatnu vrijednost - PDV u iznosu 17%.

Ko od nadležnih i odgovornih institucija u Bosni i Hercegovini kontroliše prodavce tj. prodaju i kupovinu životinja namjenjenih za Kurban bajram i ko neće platiti pripadajući PDV od 17% na ostvarenu prodaju tj. kupovinu životinja namjenjenih za Kurban bajram, pita Kreho.

U sklopu reklama objavljenim u medijima imate sve podatke o prodavcima životinja za Kurban bajram tako da nije teško izvršiti potrebnu kontrolu zdravstvenog stanja životinja kao i uplate 17% PDV-a za ostvarenu prodaju istih.

Radi ove masovne prodaje životinja namjenjenih za Kurban bajram u Bosni i Hercegovini nadležne i odgovrne institucije koje se u ovom slučaju nisu angažovale stiče se utisak kao da im je potrebana dozvola iz stranačke centrale pa da urade potrebne kontrole zdravstvenog stanja životinja kao i uplatu PDV-a na ostvareni promet, ističe na kraju saopštenja za javnost.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...