Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


srijeda, 23. kolovoza 2017.

Prodaja životinja za Kurban bajram je segment sive ekonomije !?

“Ova prodaja životinja za Kurban Bajram je segment sive ekonomije na što bi trebalo da se nadležne i odgovorne institucije u BiH urgentno angažuju”, smatra Hasan Kreho, građanski aktivista iz Zenice.

- Ovih dana se na printanim/tiskanim i elektronskim medijima često mogu pročitati i čuti reklame za prodaju životinja namjenjenjih za Kurban bajram a da se niti jednom nije pomenulo da je za te životinje prilikom prodaje tj. kupovine plaćen porez na dodatnu vrijednost - PDV u iznosu 17%.

Ko od nadležnih i odgovornih institucija u Bosni i Hercegovini kontroliše prodavce tj. prodaju i kupovinu životinja namjenjenih za Kurban bajram i ko neće platiti pripadajući PDV od 17% na ostvarenu prodaju tj. kupovinu životinja namjenjenih za Kurban bajram, pita Kreho.

U sklopu reklama objavljenim u medijima imate sve podatke o prodavcima životinja za Kurban bajram tako da nije teško izvršiti potrebnu kontrolu zdravstvenog stanja životinja kao i uplate 17% PDV-a za ostvarenu prodaju istih.

Radi ove masovne prodaje životinja namjenjenih za Kurban bajram u Bosni i Hercegovini nadležne i odgovrne institucije koje se u ovom slučaju nisu angažovale stiče se utisak kao da im je potrebana dozvola iz stranačke centrale pa da urade potrebne kontrole zdravstvenog stanja životinja kao i uplatu PDV-a na ostvareni promet, ističe na kraju saopštenja za javnost.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi