petak, 14. srpnja 2017.

Gradonačelnik u Londonu može biti musliman, “vlah” u Zenici ni predsjedavajuća Gradskog vijeća

Ne znam što kažu Hrvati u Bosni, da li su zadovljni i kakva im je zemlja, u Zenici pogotovo... Negdje sam čuo, Bošnjaci u Hrvatskoj kažu, da je to zemlja za primjer suživota muslimana i kršćana. Gradonačelnik Zenice kaže da ovaj grad ide multietničkom stazom u Evropu, najavljuje stvaranje Evropskog pokreta, a predsjedavajuća GV viječa mu ne može opstat’ u vlastitom gradu. Gradonačelnik u Londonu može biti musliman, vlah u Zenici ni predsjedavajuća Gradskog vijeća, rekli bi...

U mom prethodnom članku spomenuta je “profesionalizacija”, što možda neki čitaoci nisu razumjeli a ni ja nisam objašnjavao jer se radilo o intervju-u, no da li Vi zapravo znate kakva je funkcija predsjedavajuće Gradskog vijeća Grada Zenica?

Ne znate?! Njena funkcija je volonterska... Dakle, Gradonačelnik Zenice tvrdi da je Zenica multietnički grad koji ide ubrzanim stopama ka Europi, a njegov sekretar, za predsjedavajuću kaže da je “spiker”, odnosno da treba biti spiker i raditi ono što joj on suflira. Kako je u drugim bh gradovima?

Bošnjaci Čapljine nedavno su, poput Bošnjaka u Stocu, zatražili da funkcija predsjednika Općinskog vijeća u budućnosti bude profesionalna, a ne kao do sad volonterska. To je minimum zahtjeva koje imaju Bošnjaci Vijeću ove opštine i od kojih ne namjeravaju odstupiti, bez obzira na stav hrvatskih vijećnika, potvrdio je za Oslobođenje dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća Čapljina, Amir Šator (SDA). Kaže i da u slučaju da Hrvati ne ispoštuju ovaj zahtjev Bošnjaka, ne bi bio zainteresovan za novi mandat na ovoj funkciji, dok u protivnom bi.

Dakle, tamo gdje su Bošnjaci u “manjini” i gdje im pripada mjesto predsjedavajućeg, traži se profesionalizacija i ne odstupa od zahtjeva. Stolac je grad za primjer. U Zenici, gdje su Bošnjaci u “većini”, nema grada za primjer, ali nema ni zahtjeva za profesionalizaciju mjesta predsjedavajuće, koja je u ovom slučaju Hrvatica. Naprotiv, kako smo se mogli uvjeriti, ovdje u gradu sa bošnjačkom većinom, od strane Glavnog odbora SDA stranke dolazi zahtjev za smjenu Sanje Renić, predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica.

U međuvremenu, što kažu Hrvati Zenice? Ništa! I nema ih u sastavu gradskog vijeća, u Zenici ih je, od prije ratnih 22.000 ostalo svega 8.000 (63 % manje), a prema nezvaničnim informacijama nakon njenog imenovanja bilo je i velikog negodovanja od strane HDZ-a. Elem, ničija Hrvatica... iza nje ne stoje oni koji su je postavili na to mjesto. Podsjećam, izabrana je glasovima SDA, SBB, i Snage centra, dok su vijećnici SDP-a i DF-a glasali za drugog kandidata, čime je po prvi put u ovom gradu razjedinjena “ljevica”.

Prilikom izbora, Renić je istaknula da će joj interes građana Zenice biti iznad svake politike, te izrazila nadu da će vijećnici i građani biti zadovoljni njenim radom.

Narodna izreka “vrijeme će pokazati”, kao da se obistinila. Što se u ovih 9 mjeseci desilo, i da li su vijećnici i građani zaista zadovoljni njenim radom pokazat će se u narednim danima.

Ako u Londonu gradonačelnik može biti musliman, valjda će i “vlahinja” u Zenici ostat’ predsjedavajuća Gradskog vijeća...a da li će biti plaćena ili ne, opet zavisi od SDA stranke. Ako se u dijelu sa hrvatskom većinom zaleže za profesionalizaciju logiĆno bi bilo da istu politiku vode i ovdje.








Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...