utorak, 19. srpnja 2016.

Ako postane gradonačelnik izvinut' će svim ugriženim građanima u ime grada!?


Azil za pse je napravljen. Da li je istina ili ne da ne radi zbog toga što se ne mogu dogovoriti čija djeca će biti uposlena ili je u pitanju samo otimačina za poziciju direktora saznat ćemo (pretpostavljam) u odgovorima kandidata za gradonačelnika koje očekujem da stignu na adresu 32 vijećnika. U međuvremenu stigao je i navodni akcioni plan za zbrinjavanje napuštenih pasa, koji je između ostalog bio tema i nedavnih „konstruktivnih razgovora“ na kafi sa jednim od kandidata. U toku razgovora  nije nam rekao da će se ako postane gradonačelnik  „izvinuti  svim ugriženim građanima u ime grada“ što ne znači da hoće, ali isto tako ne znači ni da neće.

Njegov „plan“ prenosim u cjelosti. Prosudite sami...

Piše, Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice
UVOD

Napušteni psi, na sramotu onih koji su ih izbacili na ulicu, žive u krajnje nehumanim uslovima, te predstavljaju prijetnju zdravlju i sigurnosti građana.
Statistike pokazuju da je 98% ugriženih žena bilo u trudnoći, a pored trudnica žrtve su stara i iznemogla lica ili djeca.
Napušteni psi, kao i mjesta u gradu na kojima vrše nuždu, su izvor zaraznih bolesti.
S druge strane, napušteni psi imaju pravo na dostojanstven život i na ljubav.
Naša obaveza je da osiguramo sigurnost za našu djecu, majke i roditelje, ali i da osiguramo ljepši život napuštenim psima.

OBAVEZAN VETERINARSKI NADZOR

Uvest će se kazna za vlasnike pasa koji drže psa bez veterinarskog nadzora. Svaki pas na području grada mora biti registrovan, te redovno vakcinisan i zdrav.
Pravo da posjeduju nesterilisane ženke će imati samo registrovani uzgajivači pasa kojima je to djelatnost. Na ovaj način će se spriječiti da na ulice dolaze novi kučići.

PARK ZA NAPUŠTENE PSE

Nedaleko od grada će biti izgrađen novi azil za pse koji će izgledati tako da se veći prostor - površine cca 1 kilometar kvadratni - ogradi žicom i u njega smjeste svi napušteni psi.
Park će biti uređen sa pješačkim stazama i klupama. Građani koji vole pse će moći da se s njima igraju unutar parka ili da ih izvedu u šetnju na povocu uz ostavljanje lične karte.
ALBA će dobiti naređenje da odvojeno prikuplja ostatke od hrane, te da ih dovlači u azil i njima hrani pse. Građani, restorani i prodavnice će biti zamoljeni da ostatke od hrane odlažu u posebne kontejnere za tu namjenu.
Svi psi iz Parka će se moći udomiti.

NAKNADA UGRIŽENIM SUGRAĐANIMA

Odšteta svim sugrađanima koje su ujeli psi će biti isplaćena u prvoj budžetskoj godini kao prioritet, a u svim sudskim procesima koji nisu okončani grad će predložiti nagodbu.
Gradonačelnik će se izvinuti svim ugriženim građanima u ime grada koji je u prethodnom periodu stvorio preduslove da čovjek i njegov najbolji prijatelj pas postanu neprijatelji.

ROK ZA REALIZACIJU
Rok za realizaciju ovog Akcionog plana je mjesec dana.


1 komentar:

  1. Ispravak netačnog navoda: Ovaj akcioni plan je star 4 godine i bio je uvršten u moj 'Program razvoja Grada Zenice' koji sam ponudio 2012. godine, a koji možete naći na mojoj web stranici www.miradhadziahmetovic.info

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...