Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 7. siječnja 2015.

Nove autobuse vrijedne 2,2 milijuna šlepaju bh cestama!

Krajem 2011. godine Javno komunalno poduzeće "Zenicatrans - prevoz putnika" predstavilo je deset novih autobusa "higer".

Vrijednost investicije je 2,2 milijuna KM, a po 50 posto sredstava osigurali su Općina Zenica i "Zenicatrans - prevoz putnika" putem kreditnog zaduženja.

Zbog specifičnog transporta iz Azije, autobusi su bili zaštićeni specijalnim materijalima prije nego su dovezeni u Zenicu.

U aprilu 2013. godine za jedan bh portal sam napisao kako je pored činjenice da je poslovanje ovog Javnog komunalnog preduzeća sa iskazanim gubitkom od 1,35 mil. KM teško biti optimista da će biti u stanju plaćati dospjele rate za kredite te kako je pretpostavka da će vrijeme uraditi svoje.

Očito da su “dobavljač” i investiror vrlo dobro znali kvalitetu tih autobusa i vrijeme slijeganja prašine oko nabavke autobusa “zaštićenih specijalnim materijalima . Nakon nešto više od godinu dana poslije, ti novi autobusi se šlepaju po bh cestama.


1 komentar:

  1. Poslovanje preduzeća (2013) je bilo u minusu 182 000 i to samo zbog tužbi i nelegalnog prijevoza. Za 2014 se planira skoro mali minus da bi kroz tri godine se krenulo u plusu. Napominjem da je Zenicatrans osim Higera kojih je deset nabavio pet mercedesa, deset Neoplana, pet autobusa iz Bosne. A na osnovu kakvi su putevi i rupe, i kakvo je gorivo (Hifa je dobavljač Zenicatransa) moze doći do poremećaja injektora u čemu se ne vidi ništa loše i to je normalno. Što se tiče Higera, direktor je imao namjeru da se ide u nabavku 20 autobusa starih do šest - sedam godina marke Man, Mercedes, Neoplan ali vijeće se odlučilo za autobuse nešto slabije marke i nove. Kredit je će biti otplaćen 2017 sredinom ljeta čime će vjerovatno (poučeni neisplativošću nabavke novih vozila) kupiti 20 polovnih, očuvanih prigradskih vozila. Pozz

    OdgovoriIzbriši

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Popularni postovi