Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


utorak, 8. srpnja 2014.

Plenum građana Zenice pisao načelniku Smajloviću

Plenum građana Zenice uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Zenica Husejinu Smajloviću.
U pismu traže nekoliko odgovora...

Gospodine načelniče!

Do sada smo nekoliko puta trebali se sresti ali eto, nije bilo dobre volje da razgovarate sa predstavnicima plenuma građana Zenice. Da li su problem bili ona pitanja koja bi bila tema razgovora ili možda njihova širina s jedne strane ili možda vaša procjena da plenum građana nije dovoljno ozbiljna organizacija građana da biste sa nama razgovarali, mi ne znamo. Život nameće nova pitanja, a okolnosti iznalaze nove modele komunikacije i zato vam pišemo otvoreno pismo.

Želimo nekoliko odgovora na okolnosti koje su se pojavile a direktno je odgovorna upravo administracija koju vi predvodite.

Šta je uradila općinska inspekcija kada je od strane plenuma konstatovano da se u Zenici prodaje roba, higijenski sumnjiva, pristigla sa poplavljenih područja?

Zašto građani Željeznog polja svoje nezadovoljstvo neispunjavanjem obećanja moraju iskazivati blokadama autoputa?

Humanitarna pomoć pristigla u Zenicu, ako ne znate, nalazi se u garažama JP „Grijanje“, „Vatrogasnom domu“, podrumu „Preporoda“ i nekim privatnim podrumima te jednoj od hala u Željezari.

Koju nesreću ista pomoć čeka? Zašto se ne dijeli?

Ako vi kao načelnik općine nemožete okupiti sve humanitarne organizacije u gradu i konačno podnijeti izvještaj o nesreći koja nas je zadesila, koliko je unesrećenih, šta nam je činiti i koliko je čega stiglo u Zenicu, ko to može.

Jeste li kao čovjek zadovoljni svim što su poduzeli iz Štaba Civilne zaštite i da li ćete zaista ništa poduzeti prema onima koji ništa ne rade, a kada se nesreća desi samo se slikaju i podgrijavaju histeriju.

Da li ste pokrenuli makar disciplinske postupke protiv onih koji su bacali humanitarnu pomoć, koji su uzimali više nego što im treba i prodavali istu.

Plenum građana ima dokaze za ovakva dešavanja i proslijedili smo ih nadležnim institucijama.

Navikli na vaš odnos prema građanima i ovaj put očekujemo da nećete odgovoriti i da ćete kao i do sada nastaviti neki svoj put, s vama na čelu, a ipak obezglavljeni.

Za kraj otvorenog pisma da vas pitamo za rokove izgradnje GGM-a. Ako su rokovi prolongirani zbog poplava i klizišta nebi smetalo još mjesec dana da se mašine angažuju na normalizaciji života tamo gdje treba.

PR plenuma gradjana Zenice

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi