petak, 23. svibnja 2014.

Goran Jerkić: Ponovit će se 7 februar!


Piše: Goran Jerkić

Više od tri mjeseca pokušavam spoznati šta je to direktna demokratija i ne ide mi baš. Nema bukvara u kome piše ako radiš ovo ili ono, biće to i to i uradi ovo i ono. Još uvijek tražim najkvalitetniji recept za ove Bosanske prilike.

S druge strane muče me likovi, ovi na vlasti. Valjda su se navikli kroz ovih dvadesetak godina biti na vlasti. Navikli su na krtinu i crveno meso. Jadni oni, kolesterol, visok krvni pritisak, dijabetes, hemoroidi... Bolesti Bosanske oligarhije bez obzira na naciju i vitalni nacionalni interes. Zaboravili na vrilicu, puru, pitu zeljanicu, zaboravili moču, satricu, ne pitaju samo otimaju.


Kada je običan narod direktnu demokratiju vidio kao rješenje, oligarhija ih nagovara, registrujte se, kao to je rješenje da oligarhija preko noći postanu demokrate. Neće ići! Građanke i građani naivni kao i milion puta do sada misle da će ovoga puta upaliti. Neće! 

Izborni zakon su tako napravili, ako građanke i građani žele imati nezavisnog kandidata samo taksa da se na kantonalnom nivou ima kandidat je 7.000, 00. Ako kandidat prođe, Izborna komisija vraća pare, ako ne prođe, nikom ništa. Elem, ako želiš u kolo, plati, a kad upadneš igraćeš po našim pravilima. Građanke i građani to ne žele.

Oligarhija se zaštitila i nikog nije pitala. Ne pada im na pamet da napuste ono što su navodno osvojili.

Mogu samo predvidjeti da će na oktobarskim izborima stanje glasova biti otprilike kakvo je bilo i do sada. Gore dole, vamo tamo, otprilike glavni akteri će biti isti.

Plenumi, građanke i građani svojim pištaljkama i iskazivanjem nezadovooljstva sasvim sigurno povećat će izlaznost na izborima ali nekih kvalitetnijih promjena neće biti.

Oligarhija će ponovo na glasanju dobiti izbore oprobanim metodama, zastrašivanja sa drugim i trećim. Jer kako su plenumaši pridobili one koji su ćutali tako će i oni koji od oligarhije očekuju korist intezivnije i snažnije skupljati glasove za aligarhiju. Predviđam da će opet svi glasati za svoje.

I kada dođe do prebrojavanja, kada običan puk shvati da od obećanih promjena nema ništa i da oligarhija jaše još jače i snažnije ponoviće se 7 februar još snažnije i konkretnije. Narod zna da mora ići do kraja. 


Postoje ljudi koji će voditi proteste, nemire ili nerede, zovi ih kako hoćeš. Tada će narod pored kamenja uzeti vlast i suditi oligarhiji po kratkom postupku na ulici. Ovo nije prijetnja nego jedan od vrlo mogućih scenarija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...