nedjelja, 27. prosinca 2020.

Prvi snijeg (ni)je iznenadio zimsku službu?!


Budimo realni, snijeg nije izazvao haos u BiH kako nam avaz želi predstaviti. Saobraćajnih udesa, kolona i zastoja jeste bilo, ali ne tako dramatično kao što nam u naslovima prikazuju kako bi ostvarili veću čitanost.

Snijeg koji od juče pada nije iznenadio zimsku službu, barem kada je Zenica u pitanju. Građani su uglavnom zadovoljni i sigurni na zeničkim putevima, izuzmemo li saobraćajni udes u mjestu Drivuša uzrokovan klizavim kolovozom i neprilagođenoj brzini s uslovima puta. To što je nekom bilo teško voziti u pravcu Smetova ili što je očekivao da će zimska služba hvatati snijeg u zraku je lična stvar sagledavnja stanja na terenu.

Svih 274,23 kilometra lokalnih kategorisanih puteva koje održavaju zenička preduzeća od jutros je prohodno.

Podsjećam, Veće slivove Babine rijeke, uključujući Smetove održava Komgrad Ze, sliv sjevernog Vranduka Almy Transport, a sve ostale odnosno kočevski sliv, Perin Han, Mošćanicu, Gornju Zenicu, Gradišće i Lašvu  održava Špic Beton Zenica, izuzev
održavanja gradskih ulica koje su povjerene firmi Alba Zenica.

Saobraćanje vozila na dionicama u višim predjelima zbog sniježnih padavina je otežano, a iz BIHAMK-a podsjećaju da je od 15.novembra na snazi obavezna upotreba lanaca. 'Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno", stoji u jutrošnjem saopćenju. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...